Péterfalván érte újabb fenyegetés a kárpátaljai magyarságot

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség szerint tervszerűen felépített eljárás zajlik a térségben.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 12. 14. 20:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb fenyegetés áldozatául estek a kárpátaljai magyarok. December 13-án éjszaka a péterfalvai községháza falára a következő magyarellenes felirat került fel:

„Kárpátalja – ez Ukrajna! Mi eljövünk értetek. Jobb Szektor.”

Az esetről a község közösségi oldalán számoltak be. Az Ukrajinszka Pravda hírportál az országos rendőrségre hivatkozva jelentette, hogy Kárpátalja megyei rendőrsége büntetőeljárást indított nemzetiségi alapon való megkülönböztetéssel elkövetett jogsértés miatt, és nyomozni kezdett az elkövetők felkutatására. Az említett vádpont alapján pénzbírságtól akár három évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

https://www.facebook.com/peterfalva.kozseg/photos/a.1162088267186726/3728088350586692/

A Kárpátalján élő magyarságot az utóbbi hetekben több fenyegetés is érte. Ahogyan korábban lapunk is beszámolt róla, a Jobb Szektor nevében legutóbb Beregszász névtáblájánál fenyegetőztek – akkor a szervezet elhatárolódott a fenyegetőzéstől.

A Youtube.com-ról eltávolított felvételen egy arcát eltakaró férfi látszott Beregszász táblájánál, a háttérben a Jobb Szektor zászlójával Fotó: Kárpátalja.ma

– Ukrán földön éltek, mind tudjuk, hogy kik vagytok. Mi tudjuk, hol dolgoztok, hol éltek, hol vannak a gyermekeitek

– hangzott el a videóban a szélsőjobboldali aktivistától, aki ultimátumot adott, hogy ha a magyarok nem mondanak le az autonómiához fűzött reményeikről, ők eljönnek a magyarok gyermekeiért. A férfi végül náci karlendítéssel zárta le a videót.

Ezenkívül nemrég fenyegető levelet kapott Magyarország ungvári és beregszászi konzulátusa, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség, több sajtóorgánum és a szürtei kistérség is – írta meg lapunk december 4-én.

„Egy hetet kaptok arra, hogy elhagyjátok az ukrán földet. Ellenkező esetben mindannyiótokat megmérgezünk, akár a patkányokat. A túszaink vagytok. Az »első fecske« hét nap múlva érkezik. Várjátok!”

– áll a levélben.

A kárpátaljai Szürte településen az október végén megválasztott magyar nemzetiségű helyi képviselők az ünnepélyes beiktatási ülésen – még november 21-én – elénekelték a magyar himnuszt, és az esetről titokban készített felvétel jóval később napvilágra került. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) december 1-jén közölte: megindította a vizsgálatot, hogy kiderítse, jogszabályba ütközött-e a magyar himnusz eléneklése az ülésen. Még aznap, a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mögött álló Nép Szolgája parlamenti frakció két tagja, Vitalij Bezhin és a párt frakcióvezetője, Olekszandr Kornyijenko nyilvánosságra hozta, hogy ők fordultak ez ügyben az SZBU-hoz.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) mai napon kiadott közleményében elítéli a szürtei esetet, és úgy gondolja, az is annak a koholt politikai vádak alapján tervszerűen felépített eljárásnak a része, amelynek célja a magyar szervezetek tevékenységének ellehetetlenítésén túl az, hogy a kárpátaljai magyarságot és annak vezetőit megfélemlítse.

„A KMKSZ mélységesen felháborítónak tartja a kárpátaljai szürtei kistérségi képviselők minden törvényi alapot nélkülöző vegzálását. A magyar nemzeti imádság eléneklése kapcsán ellenük indított eljárás és a hazaárulással való megvádolás példátlan eset a független Ukrajna eddigi történetében. A nemzetiségi szimbólumok, a nemzeti trikolór, a himnusz, a címer használatát a kulturális autonómia keretén belül Ukrajna alkotmánya és az 1992-es nemzetiségi törvény is biztosítja”

– írta a szervezet a Magyar Távirati Irodához (MTI) eljuttatott közleményében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.