Phenjan újabb tárgyalást ajánlott

Észak-Korea tegnap újabb tárgyalásokra tett javaslatot az Egyesült Államokkal nukleáris leszereléséről, miután Hanoiban csütörtökön kudarcba fulladtak a kétoldalú megbeszélések.

Munkatársunktól
2019. 03. 02. 9:44
North Korean leader Kim Jong Un provides guidance on a nuclear weapons program in this undated photo released by North Korea's Korean Central News Agency
Nukleáris eszközök használatáról tájékozódik Kim Dzsong Un Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észak-Korea tegnap újabb tárgyalásokra tett javaslatot az Egyesült Államokkal nukleáris leszereléséről, miután Hanoiban csütörtökön kudarcba fulladtak a kétoldalú megbeszélések Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető között. A felek ugyanakkor nem csapták be az ajtót véglegesen, mindketten jelezték, hajlandók folytatni a párbeszédet – bár egymást okolták a patthelyzet kialakulásáért.

Miközben Trump azt állította, Phenjan az ENSZ és a nyugati hatalmak által kirótt összes szankció feloldását követelte, az észak-koreai külügyminiszter tegnap esti nyilatkozata némileg finomítani igyekezett az állásponton. Ri Jong Ho kijelentette, hogy csupán néhány, a polgári lakosságot sújtó intézkedés megszüntetését kérték, cserében pedig felajánlják a jongbjoni nukleáris komplexum összes létesítményének leszerelését – írja az AFP francia hírügynökség alapján a Channel News Asia szingapúri hírportál.

Egy nappal a megbeszélések után, tegnap a KCNA észak-koreai állami hírügynökség is beszámolt a Hanoiban tartott csúcstalálkozóról. Hírt adott arról, hogy a „termékeny párbeszéd” folytatásában állapodtak meg, de meg sem említette, hogy kézzelfogható eredmény nélkül ért véget a szerdán és csütörtökön folytatott megbeszélés.

Nukleáris eszközök használatáról tájékozódik Kim Dzsong Un
Fotó: Reuters

A jelentés szerint a csúcstalálkozó fontos lehetőség volt a kölcsönös tisztelet és bizalom elmélyítésére. Megállapodtak abban, hogy szoros kapcsolatot tartanak fenn egymással a Koreai-félsziget atommentesítése és a kapcsolatok fejlődése érdekében, továbbá azért, hogy folytassák a termékeny párbeszédet a hanoi csúcsértekezleten megvitatott kérdések megoldására – idézte az MTI a phenjani hatalom szócsövének tartott hírügynökséget.

Egyidejűleg Mun Dzse In dél-koreai elnök közölte: meg akarja beszélni az Egyesült Államokkal, hogy Szöul újraindítaná Phenjannal közös gazdasági programjait, s így próbálnák növelni Észak-Korea hajlandóságát arra, hogy leszerelje atomfegyvereit. A megállapodás hiánya kellemetlen a dél-koreai elnök számára, mert az, hogy sikerül-e folyamatosan szorosabbra fűzni a Korea-közi kapcsolatokat, függ az amerikai–észak-koreai nukleáris tárgyalások sikerességétől.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.