Politikai taktikázás és káosz Bukarestben

Ma hagyja jóvá a kisebbségben kormányzó román Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetése a kormányalakítással megbízott Florin Cîţu miniszterjelöltjeit és a kormányprogramot.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma hagyja jóvá a kisebbségben kormányzó román Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetése a kormányalakítással megbízott Florin Cîţu (képünkön) miniszterjelöltjeit és a kormányprogramot. Klaus Johannis államfő szerdán a korábban bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatott Ludovic Orban ügyvivő pénzügyminiszterét bízta meg egy új kabinet létrehozásával. A 47 éves Cîţu Amerikában, az Iowai Állami Egyetemen 1996-ban szerzett közgazdász–matematikusi oklevelet és mesteri fokozatot, a parlamentben a korábbi szociáldemokrata kormányok fogyasztásra alapozó gazdaságpolitikájának egyik hangos bírálója volt.

Marcel Ciolacu házelnök, a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) ideig­lenes elnöke rossz tréfának, a törvényhozás semmibevételének nevezte a pénzügyi tárcavezető jelölését a kormányfői posztra. Az ellenzék felidézte: tavaly decemberben – a román fizetőeszköz meggyengülésére és a jobbközép kormány állítólagos megszorítási terveire hivatkozva – megszavazta a pénzügyminisztert elmarasztaló parlamenti indítványt. Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke azt mondta, azt követően foglal állást a Cîţu-kabinet beiktatásával kapcsolatban, hogy megismeri a miniszterjelölteket és a kormányprogramot.

Marius Văcărelu, a bukaresti Politikatudományi és Közigazgatási Egyetem tanára a Magyar Nemzetnek elmondta, az államfő továbbra is előre hozott választásokat szeretne, ezt jelzi az új miniszterelnök-jelölt személye. – Klaus Johannis számítása szerint Florin Cîţu annyira ellenszenves a Szociáldemokrata Pártnak, hogy az garanciát jelent az elutasításra. Márpedig az idő előtti megméretéshez két kijelölt kormányfő, illetve kabinet elutasítása szükséges – emlékeztetett a politikai elemző. Felvetésünkre, hogy a szociáldemokraták újra a bojkott eszközét választhatják, s ezzel a határozatképességhez szükséges legkisebb létszám nélkül hagyhatják a törvényhozást az új kormányról való szavazásnál, a szakértő arra emlékeztetett: ebben az évben mindenképpen választások lesznek, az pedig egyetlen pártnak sem jó, ha a szavazóknak kizárólag a távolmaradás, gáncsoskodás jut eszükbe róluk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.