Pozsony egy rendőri túlkapás miatt megy neki a belgáknak

Aligha úszhatják meg az EU vezetői a felelősség vállalását Jozef Chovanec halálának ügyében, hiá­ba akarták azt a belga hatóságok a szőnyeg alá söpörni. A nyilvánosságra került brutális felvételek sokkolták a szlovák közvéleményt.

G. Fehér Péter
2020. 09. 17. 7:12
EU institutions leaders comment on the future of Europe in Brussels
Charles Michel vitatott tervezetet tett le az asztalra Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb konfliktus kezd kialakulni a V4-ek egyik tagállama és az Európai Unió között. A pozsonyi külügyminisztérium határozott hangnemben követelte, hogy a belga hatóságok minden részletre kiterjedően vizsgálják ki Jozef Chovanec szlovák állampolgár két és fél évvel ezelőtti brüsszeli halálának körülményeit. – Jozef Chovanec rendőri bántalmazásának nyilvánosságra került felvételei sokkolták Szlovákiát, az ország vezetését és a civil társadalmat – hangsúlyozta a többek között Ivan Korčok szlovák külügyminiszter.

Chovanecet több mint két éve a brüsszeli repülőtéren vették őrizetbe, pontosan nem tudni, miért. A férfi zavartan viselkedett ugyan, de nem volt agresszív. Chovanec a cellájában is zavartan viselkedett, végül a rendőrök berontottak a zárkába, és több egyenruhás 18 percen keresztül térdelt a hátán és a nyakán is. A férfi elvesztette az eszméletét, a mentők kórházba szállították, de ott három nap múlva meghalt.

– A belga rendőrök gyilkosok

– mondta Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke, aki hozzátette, a helyi hatóságok el akarták tussolni az ügyet, pedig tudtak a videófelvételről, annak tartalmát azonban nem csatolták az eredeti rendőrségi jelentéshez, vagyis meghamisították a dokumentumot.

Jó okuk volt a belga szerveknek, hogy a szőnyeg alá próbálják söpörni a történteket, mert egyre inkább kiderül: magas beosztású belga politikusok is belekeveredtek az ügybe.

Jan Jambon, aki jelenleg flamand tartományi miniszterelnök – és soha egyetlen alkalmat sem mulasztott el, hogy Magyarországon ne kérje számon a jogállamiságot és az európai értékeket – a kérdéses időben szövetségi belügyiminiszter volt, tagadta, hogy tudott volna az esetről. Marc De Mesmaeker, a belga rendőrség országos parancsnoka, aki két évvel ezelőtt a kormány és a rendvédelmi szervek összekötőtisztje volt, az NWS Flandersnews hírportálnak nyilatkozva azonban közölte: a történtek után tájékoztatta Jambont, hogy Chovanec halálának körülményei nem egyértelműek, és tisztázni kellene a tragikus esemény részleteit. Ezzel megdőlt a belga politikai elitnek az próbálkozása, hogy elhatárolódjon a történtektől. Így viszont az Európai Bizottság minden igyekezete ellenére – a testület már előre közölte, hogy nem tartozik rá az ügy – valószínűleg mégis uniós szinten kell majd foglalkozni a halálesettel.

A bizottság elutasító álláspontja azért sem lesz sokáig tartható, mert a pozsonyi kormányt köti a szlovák parlament határozata, amely teljes körű és részletes vizsgálatot követel állampolgára halála körülményeinek kivizsgálására. Hamar el fogunk jutni Didier Reyndershez, az EU igazságügyi biztosához, akinek tisztje lenne az ilyen ügyek kivizsgálása. Reynders belga külügyminiszter volt az eset idején, és ő felelt a kapcsolattartásért a szlovák hatóságokkal, tehát tudnia kellett az esetről. Reynders után már megállíthatatlan lesz a lavina, ugyanis nehezen feltételezhető, hogy nem tájékoztatták az akkori belga miniszterelnököt.

Aki nem volt más, mint Charles Michel, az Európa Tanács elnöke, vagyis a közösség legmagasabb posztját betöltő személy.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.