Putyin is beszállt az észak-koreai sakkjátszmába

Az eredeti tervekkel ellentétben egy óra helyett két órán át tartott Vlagyimir Putyin és Kim Dzsong Un „tartalmas és eredményes” négyszemközti beszélgetése az oroszországi Vlagyivosztokban.

2019. 04. 26. 16:00
PUTYIN, Vlagyimir; KIM Dzsong Un
Egyelőre együtt halad a két vezető – de meddig? Fotó: MTI/EPA/Szputnyik
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eredeti tervekkel ellentétben egy óra helyett két órán át tartott csütörtökön Vlagyimir Putyin és Kim Dzsong Un „tartalmas és eredményes” négyszemközti beszélgetése az oroszországi Vlagyivosztokban, az orosz elnök és az észak-koreai vezető találkozója azonban közös dokumentum aláírása és közös sajtótájékoztató nélkül ért véget.

Noha a hivatalos retorika szerint az esemény legfőbb témája az észak-koreai denuklearizáció és az azzal kapcsolatos nemzetközi párbeszéd részleteinek áttekintése volt, elemzők rámutattak: a csúcstalálkozó célja nem is elsősorban az atommentesítéssel kapcsolatos tárgyalási folyamatok előmozdítása volt, sokkal inkább egy Washingtonnak címzett szimbolikus üzenettel ért fel.

Egyelőre együtt halad a két vezető – de meddig?
Fotó: MTI/EPA/Szputnyik

A Reuters szerint az alkalom jó lehetőség volt Kim Dzsong Un számára, hogy mintegy két hónappal a Donald Trumppal zátonyra futott vietnami csúcs után emlékeztesse az amerikai elnököt arra: Phenjan számára más lehetőségek, illetve „nemzetközi támogatók” is rendelkezésre állnak a sakkjátszmában, Moszkva pedig – ahogy minden más geopolitikai darázsfészekben – a Koreai-félszigeten is igyekszik magát minél fontosabb szerepkörben pozicionálni.

Utóbbiról azonban szakértők szerint minden valószínűséggel le kell mondania, hiszen bár a phenjani perspektívából fontos, hogy az amerikai elnök és Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai elnök után Vlagyimir Putyinnal bővült Kim Dzsong Un diplomáciai találkozóinak palettája, Észak-Korea számára továbbra is az Egyesült Államok az egyetlen igazán fontos partner a koreai konfliktus rendezésében.

Trump és Kim február végi csúcstalálkozója egyébként azért ért véget megállapodás nélkül, mert az észak-koreaiak az ország elleni összes szankció felfüggesztését akarták elérni, ebbe azonban Amerika nem egyezett bele. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjaként Oroszország az elmúlt hetekben amellett érvelt, hogy Phenjannak az atommentesítés irányába mutatott elkötelezettségére válaszul enyhíteni kellene a szankciókat. Putyin mindenesetre a találkozó után azt hangoztatta, támogatja Kimnek a Korea-közi viszony javításáért és az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolatok normalizálásáért kifejtett erőfeszítéseit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.