Putyin nem tárgyal „a belarusz utcával”

Az oroszországi Szocsiban találkozott hétfőn Aljakszandr Lukasenka belarusz és Vlagyimir Putyin orosz elnök. A megbeszélés zárt ajtók mögött, négyszemközt zajlott le, majd húsz percre kamerák elé álltak. Putyin másfél milliárd dolláros hitelt jelentett be, és a belarusz alkotmánymódosítás szükségességét hangsúlyozta. Lukasenka az orosz és a belarusz nép testvéri kapcsolatáról és Putyin-barátságáról beszélt. Közben hétvégén folytatódtak a tömegtüntetések Belaruszban: ez volt a demonstrációk ötödik hete, amely változatlanul több százezres létszámban és új taktika bevetésével zajlott le.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 09. 14. 16:45
null
Fotó: Bendarzsevszkij Anton Forrás: Youtube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szeretném arra emlékeztetni Vlagyimir Putyint, hogy bármit fogadnak ma el Szocsiban, annak nem lesz jogereje – írta a hétfőn publikált sajtóközleményében Szvjatlana Cihanouszkaja belarusz ellenzéki vezető, Lukasenka kihívója az augusztus 9-i elnökválasztásokon. – Az illegitim Lukasenkával aláírt szerződéseket az új kormány majd felül fogja vizsgálni. Nagyon sajnálom, hogy úgy döntött, hogy

a bitorlóval folytat párbeszédet, és nem a belarusz néppel – áll Cihanouszkaja közleményében.

Belarusz aggodalmak

Cihanouszkaja bejelentéséből kitűnik: a belarusz ellenzék leginkább attól tartott, hogy a hétfői találkozó során Lukasenka olyan ígéreteket és engedményeket tesz orosz kollégájának a támogatása fejében, amelyek a belarusz szuverenitást veszélyeztetik. A félelmek nem alaptalanok: a Kreml az elmúlt három évben próbálta szorosabb gyeplőre fogni Minszket, és a még 2000-ben elindított közös orosz–belarusz uniós államon keresztül egyre mélyülő integrációra lépni a szomszédjával. Lukasenka ezt ez idáig hárította, és az orosz nyomást kivédendő a Nyugat felé nyitott. Az augusztusi választások után azonban az európai ajtók bezárultak a belarusz vezető előtt, Moszkva támogatása pedig felértékelődött.

A Bloomberg amerikai hírügynökség belső forrásai szerint ugyanakkor Putyin nem tartja megbízható partnernek Lukasenkát, és őt is meglepte a belarusz tüntetések nagysága és kitartása, azonban nem fog tárgyalásra lépni az utcával.

Moszkva stratégiája inkább az lehet, hogy előkészíti Lukasenka lehetséges politikai örökösét, és fokozatosan a hatalom átadása felé tereli a belarusz vezetőt, írja a Bloomberg.

A tüntetők taktikát váltottak

A fentiek miatt Lukasenkának a hétfői találkozó előtt igencsak fontos volt megmutatni orosz szövetségesének, hogy uralja a helyzetet, és az ellenzék vezetői nem tárgyalóképesek (mert vagy vizsgálati fogságban vannak, vagy az ország határain kívül), a tüntetések intenzitása pedig csökken. Ez nem sikerült: szombaton több mint ötvenezer nő tiltakozott a belarusz fővárosban, vasárnap pedig a tüntetések ismét legalább 150 ezer embert vittek ki az utcákra országszerte az Interfax hírügynökség becslései szerint. A különleges alakulatok és a katonaság már kora délután keményen lecsapott a belváros felé igyekvő kisebb csoportokra, és több mint négyszáz embert tartóztattak le, hogy még a kezdeti szakaszban megakadályozzák a nagyobb tömeg kialakulását. A manőver végül nem vált be, a demonstrálók ismét 150 ezer főt meghaladó tömegben vonultak a belarusz főváros utcáira. Lukasenka ellenfelei új taktikával próbálkoztak: a tüntetők a Minszktől északkeletre található elit külváros, Drozdi felé vették az irányt. A belarusz vezetés számos tagja lakik itt – többek között maga Lukasenka és a központi választási bizottság elnöke, Lídia Jermosina. Bár a rendőrség kordonokkal és szögesdrótokkal próbálta elzárni az odavezető utakat, egy több száz fős csoportnak mégis sikerült bejutnia a területre, és teleragasztani plakátokkal Jermosina kerítését.

Belarusz katonák tüntetőket állítanak elő a vasárnapi demonstrációk során. Fotó: MTI/EPA

Időszerű alkotmánymódosítás

A Szocsiban tartott találkozón végül nem került szóba az integráció – legalábbis a nyilvánosság előtt nem. Ellenben megegyeztek egy Minszknek nyújtandó másfél milliárd dolláros hitelről és az orosz, a koronavírus elleni védőoltás belarusz importjáról. Putyin „időszerűnek és célszerűnek” nevezte a belarusz alkotmánymódosítást – a két fél ettől várja az augusztus óta tartó belpolitikai válság megoldását. Lukasenka megköszönte Putyin támogatását és barátságát, majd arról beszélt, hogy Minszk megvédi a közös határokat a külső fenyegetésekkel szemben. Bár az elmúlt hetekben többször beszéltek telefonon, a belarusz elnökválasztás óta ez volt Putyin és Lukasenka első személyes találkozója és a belarusz elnök első külföldi útja.

V4-es Marshall-terv

A belarusz gazdaság élénkítését célzó új „Marshall-tervet” fog előterjeszteni Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a visegrádi csoport (V4) nevében a legközelebbi európai uniós csúcstalálkozóra – jelentette be hétfőn a lengyel miniszterelnöki hivatal vezetője. A terv megvalósulásának feltétele, hogy új, szabad és tisztességes elnökválasztást rendezzenek az országban. A javaslat előterjesztésére Morawiecki a múlt pénteki lublini csúcstalálkozón kapott megbízást a többi három visegrádi miniszterelnöktől – közölte Michal Dworczyk a sajtóértekezleten. A támogatási projektről a lengyel miniszterelnök először múlt szerdán tett említést, miután Varsóban Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezetővel, volt elnökjelölttel találkozott. A miniszterelnöki hivatalt vezető miniszter szerint a számos gazdasági, de más lépéseket is tartalmazó terv ajánlatot jelent Belarusz számára, úti tervet egy stabilizációs alap létrehozásához. A projekt egyéb pénzügyi mechanizmusokról is szól, ezekről Morawiecki majd részletesen beszámol – közölte a miniszter. Dworczyk azután tartott sajtóértekezletet, hogy Morawieckivel együtt a lengyel ellenzéki frakciók vezetőivel egyeztetett a fehéroroszországi helyzetről. Mint aláhúzta, a politikusok párthovatartozástól függetlenül egyetértettek abban, hogy támogatni kell Fehéroroszország szuverenitását, amellyel összefügg Lengyelország biztonságának és stabilitásának megőrzése is. Újságírói kérdésre válaszolva Dworczyk szokásos kétoldalú találkozónak minősítette Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök hétfői tárgyalását az oroszországi Szocsiban. – Várjuk meg az eredményeket – jegyezte meg. Egyúttal hangsúlyozta: megengedhetetlen lenne, ha Oroszország rendkívüli módon – a demokratikus folyamatokat befolyásolva – beavatkozna a belarusz eseményekbe. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.