Rémálom lett a luxusutazásból

Nem gondolta volna a Diamond Princess óceánjáró luxushajón utazó két és félezer, jórészt időskorú turista, hogy február 4-én legalább két hét vesztegzár és az új koronavírustól való rettegés szakítja meg felhőtlennek indult álomnyaralásukat. Persze, a több mint ezer főnyi személyzet sem örül a bezártságnak, hiszen rájuk a napi, az egyre türelmetlenebb, stresszes utasok körében végzett idegölő munka mellett további két hét karantén vár. Hogy aztán miként vidítja fel az utolsó, hajón töltött napokat az az amerikai sztárséf, aki finomságokkal akarja megtörni a már bizonyára unalmas menü egyhangúságát, nem tudni.

Mártonffy Attila
2020. 02. 18. 17:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden azzal a nyolcvan éves kínai férfival kezdődött, aki február 3-án Hongkongban kiszállt a Diamond Princess nevű turistahajóból, amely 3700 utasával – köztük az 1054 fős személyzettel – a fedélzetén Ázsia vizein cirkált a legnagyobb nyugalomban. Ám miután kiderült, hogy a kiszálló utast már korábban megfertőzte a Covid-19, azaz a közép-kínai Hupej tartományból, főként annak székhelyéből, Vuhanból terjedő, tüdőgyulladást okozó új koronavírus, az álomhajón tervezett álomnyaralás kezdett rémálommá válni. A japán hatóság azonnal karantén alá vonta a Jokohamában veszteglő luxusmonstrumot, két hét kabinfogságra ítélve lakóit. Azóta 544 emberen mutatták ki a vírus jelenlétét a japán egészségügyi minisztérium tegnapi közlése szerint. Nincs köztük viszont a hajón dolgozó három magyar állampolgár.

A karantént a remények szerint ma oldják fel, az 56 országból összeverbuválódott utasok és a legénység Jokohama kikötőjében szállnak partra. Tudósok felhívják azonban a figyelmet arra, hogy jelenleg az üdülőhajó fedélzete Kína mellett a járvány másik gócpontja. Az MTI szerint noha Tokió többször leszögezte, hogy az elrendelt karantén megfelelő, néhány szakértő úgy véli, az elkülönítés nem volt elég szigorú. Nathalie MacDermott, a King's College London járványügyi szakértője egyenesen azt mondta, hogy nem is működött. Az RT.com orosz hírportál is úgy tudja, hogy legalábbis nagyon lassan haladnak az utasok vizsgálatával, így még több emberről derülhet ki a fertőzöttség. Közben a magyar külgazdasági és külügyminisztérium jelezte, hogy a japán hatóságok döntése alapján a Diamond Princess személyzetét további két hétig tartják karantén alatt.

A japán hatóságok egyébként már pénteken megkezdték az amerikai óceánjáró nyolcvan év feletti és megroppant egészségű utasainak evakuálását. Közülük is csak azok szállhatnak partra, akiknél nem merült fel a fertőzés gyanúja. A hajó utasainak közel nyolcvan százaléka hatvan évnél idősebb, 215-en már túl vannak a nyolcvanon, tizenegyen pedig kilencven évesnél is idősebbek. Sokan közülük stresszes állapotba kerültek a karantén okozta bezártság miatt.

Az utasok az elmúlt két hétben többnyire a kabin falai közé kényszerítve múlatták napjaikat, az ételt a védőmaszkos és -ruhás személyzet vitte be nekik – írja a The Guardian. Szakértők próbálják megfejteni a fertőzés gyors terjedésének okát, s gyanítják, hogy a karanténviszonyok nem megfelelőek. Emiatt több ország is tervezi kimenteni polgárait a hajóról, de egyelőre csak az Egyesült Államok evakuált több mint háromszáz embert a hétvégén, ehhez a kormány két chartergépet bérelt. Az egyik gép Kaliforniában, a másik Texasban szállt le. Az utasokat mindkét államban katonai támaszpontokra vitték, ahol a koronavírusos megbetegedéssel fenyegetettek megfigyelésére kialakított, speciális részlegeket hoztak létre. A hazaszállítottaknak újabb két hetet kell karanténban tölteniük.

Az USA-n kívül többek között Kanada – a CNN szerint holnap –, Ausztrália, az Egyesült Királyság, Izrael és Hongkong tervezi az evakuálást, hozzájuk tegnap Tajvan is csatlakozott. A The Guardiannek az egyik brit utas elmondta, több honfitársával elégedetlenek a londoni kormány előkészületeivel, mivel csak tegnap reggel jelentette be, hogy elkezdi szervezni a hazautaztatást, állítólag azt is csak a közvélemény növekvő nyomására.

Közben egy, a jótékonykodásáról ismert amerikai sztárséf, bizonyos José Andrés és nonprofit szervezete, a World Central Kitchen (WCK) ugyancsak tegnap megérkezett Jokohamába, hogy segítsen élelmezni a kényszerbezárásra ítélt utasokat – írja a USA Today című amerikai lap online változata. Andrés és csapata tegnap már ebédkor besegített a hajó konyhájának: a szárazföldön előkészített fogásokat lifttel a fedélzetre küldték, a személyzetnek csak szét kellett osztania. A kirándulóhajót üzemeltető Princess Cruises később bejelentette, hogy a WCK ételeit beintegrálják a reggelibe, az ebédbe és a vacsorába, figyelembe véve a diétás szükségleteket is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.