Rendkívül hatékony a német-amerikai vakcina

Az első tesztek kilencven százalék fölötti sikert mutattak. Már elindult a tömeggyártás.

Magyar Nemzet
2020. 11. 09. 15:01
null
Forrás: Facebook/Pfizer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A harmadik fázisú tesztek során a vakcina kilencvenszázalékosnál is hatékonyabbnak bizonyult. Az eredmények alapján a legtöbb embert megvédi a Covid–19-től az oltóanyag – jelentette be közleményben az amerikai Pfizer és a német BioNTech biotechnológiai vállalat.

Fotó: Facebook/Pfizer

A Semmelweis Egyetem honlapja szerint a klinikai vizsgálat humán szakasza négy fázisra bontható. A harmadikban „nagyobb számú betegen vizsgálják a készítmény biztonságos alkalmazhatóságát, a hatásosságot, követik a mellékhatásokat és összehasonlító vizsgálatokat végeznek más gyógyszerekkel”. Ezt követően az utolsó fázisban továbbra is figyelik a szer hatásait, de a készítmény már forgalomba hozható.

A Pfizer szerint a vártnál is jobb siker azt jelenti, hogy

egy lépéssel közelebb kerültek a világszerte óhajtott áttöréshez, hogy véget vessenek a pandémiának.

A vállalatok a világ számos részéről több mint 43 ezer, különböző hátterű önként jelentkezőn tesztelték le vakcinájukat: egy részük valódi gyógyszert, mások placebót kaptak. Az első független vizsgálatok 94 fertőzött embert teszteltek: közülük kevesebb mint tíz százalék (nyolc ember) volt tényleg beoltva. A megfigyelések szerint a második oltást követő hét napon belül az emberek túlnyomó többségénél védettség alakult ki a betegséggel szemben.

A tervek szerint a vakcinát gyorsított eljárásban próbálják engedélyeztetni a hatóságokkal, november harmadik hetére megkaphatják az engedélyeket. A Pfizer és a BioNTech megelőlegezve a sikert, időtakarékosságból már elkezdték a tömeggyártást, úgy becsülik, ebben az évben ötvenmillió, 2021-ben további 1,3 milliárd dózist tudnak előállítani. A Financial Times emlékeztetett rá, hogy az Egyesült Államok már lefoglalt százmillió adagot, opcionális vásárlási joggal további 500 millióra. Az Egyesült Királyságnak ugyancsak szerződése van harmincmillióra.

Az Európai Unió pedig 200 millió dózis beszerzéséről tárgyalt.

A gyógyszergyártók leszögezték, hogy igyekeznek tisztességesen elosztani a készítményt, előnyben részesítve azokat, ahol már engedélyezett a használat. A hírt Donald Trump elnök is üdvözölte Twitterén:

A többi élen járó fejlesztő vakcinái még váratnak magukra, a Moderna november végére, az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem együttműködése év végére ígért eredményeket.

A bejelentés hírére a Pfizer részvényei 15 százalékot, a BioNTeché 25 százalékot ugrottak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.