Schengent egyelőre nem érinti a járvány

2020. 02. 26. 8:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az olasz kormány krízismenedzsmentjének hatékonyságáról majd csak a válság lecsendesedése után lehet objektív ítéletet mondani, a személyes véleményem viszont az, hogy attól tartok, egy kicsit későn ébredtek rá a helyzet súlyosságára – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a Matteo Salvini vezette bevándorlásellenes Liga európai parlamenti képviselője.

Paolo Borchiát (képünkön) épp a koronavírus egyik északkelet-olaszországi gócpontjának számító Veneto tartomány székhelyén, Velencében értük utol telefonon. A veronai származású politikus lapunknak elmondta, a hatóságok nagyon komolyan veszik a helyzetet, és mindent megtesznek azért, hogy ne alakuljon ki pánik a régiókban.

– Noha a halottak és fertőzöttek száma folyamatosan növekszik, mostanáig kizárólag olyan emberek estek a vírus áldozatául, akiknek az egészségi állapota már a megfertőződés előtt is rossz volt egy másik betegség vagy az idős korukból fakadó gyengeség következtében – fogalmazott Borchia. Hozzátette, a halálozási arány a 80 év feletti korosztályban a legmagasabb, több mint 14 százalék. Elmondta azt is: sem Velence belvárosában, sem a repülőtéren nem tapasztalt pánikhelyzetet, az emberek nyugodtak, a hatóságok urai a helyzetnek.

Emlékeztetett, körülbelül három hete Észak-Olaszországban – főként Liga-párti – polgármesterek kérték, hogy ne engedjék ellenőrzés, indokolt esetben pedig karanténba helyezés nélkül visszatérni a térségbe az embereket Kínából az ottani újév után, a kormány ugyanakkor ezt akkor még nem tartotta indokoltnak. – Alulbecsülték a helyzetet – tette hozzá. Veneto és Lombardia tartományokban egyébként még vasárnap több települést is teljesen lezártak, hogy megállítsák a járvány terjedését.

Arra a kérdésre, hogy a rendkívüli intézkedések hogyan érintik a schengeni övezet működését, Borchia elmondta: egyelőre nem valószínű, hogy számítanunk kellene korlátozásokra. – Az Európai Unió a tagállamok hatáskörébe adja az ezzel kapcsolatos döntés jogát, az eset súlyosbodásának esetére pedig vannak vészforgatókönyvek – fogalmazott. Hozzáfűzte, az elmúlt években számos példa volt arra, hogy bizonyos határszakaszokon ideiglenesen hatályon kívül helyezték a schengeni megállapodást, elég csak visszagondolnunk a megnövekedett migrációs nyomás időszakára. Ha az egészségügyi helyzet ezt megkívánja, akkor természetesen előfordulhat a határellenőrzés átmeneti visszaállítása, egyelőre azonban erről még korai beszélni, magyarázta a Liga európai parlamenti képviselője.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.