Schiff az impeachment ura

Korábban bűnözőkre vadászott, most Donald Trump elnököt akarja a vádlottak padjára állítani – így látja az amerikai közvélemény Adam Schiffet.

2019. 11. 14. 19:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábban bűnözőkre vadászott, most Donald Trump elnököt akarja a vádlottak padjára állítani – így látja az amerikai közvélemény Adam Schiffet. Az 59 éves demokrata párti kaliforniai képviselő – aki régebben ügyészként dolgozott – a napi- és ügyrend, valamint a tanúk beidézésének nagy hatalmú ura annak a szerdán kezdődött nyilvános meghallgatássorozatnak, amelynek végeztével a demokraták, azaz Trump ellenfelei által uralt képviselőház eldöntheti, megindítja-e a közjogi felelősségre vonási eljárást (impeachment) az elnök ellen. A mostaniakhoz hasonló nyilvános meghallgatásokat Bill Clinton felelősségre vonása, két évtizede nem követhetett élőben a közvélemény. Most milliók nézhették két vezető diplomata, George Kent helyettes államtitkár és William Taylor kijevi nagykövet hatórás faggatását. Mára Marie Yovanovitchot idézték be.

Az előző kijevi amerikai nagykövet azt sérelmezi, hogy májusban – kevesebb mint három év szolgálati idő után – elmozdították posztjáról, miután útjában állt Trump embereinek, akik állítólag különutas Ukrajna-politikát folytattak, hogy a kelet-európai ország vezetése vizsgáljon ki Trump demokrata ellenfele, Joe Biden fiához köthető állítólagos korrupciós érdekeltségeket.

Általában is ez áll az impeachment előkészítésének fókuszában: a demokraták arra akarnak jutni a vizsgálattal, hogy Trump visszaélt a hatalmával, és csak akkor lett volna hajlandó folyósítani egy több száz millió dolláros katonai segélyt, ha az új elnök, Volodimir Zelenszkij eredményt mutat fel Bidennel kapcsolatban. Más tanúkat is meghallgatnak még. Schiff decemberben adhatja le jelentését a képviselőháznak. Kérdés, lesz-e bármi is az impeachmentből. – A képviselőházi meghallgatások pártpolitikailag motivált hiábavalóságok, ugyanis nincs valós esélye, hogy a szenátusban elérjék az elnök elítélését. Ha pedig ez mégis megtörténik, a demokraták jövőre elveszíthetik a többségüket, mert a választók megbosszulják a lépést – nyilatkozta lapunknak Barry Casselman amerikai elemző.

Kent szerdán nem, de korábbi írásbeli vallomásában azt nyilatkozta, Vlagyimir Putyin orosz elnök mellett Orbán Viktor kormányfő hangolta Trumpot Ukrajna ellen. Az állítást kifogásolva a magyar külügybe egy hete bekérették Marc Dillard amerikai nagykövethelyettest. Orbán Viktor csütörtökön ebben az ügyben azt mondta: van, amikor a világ túlzásba esik Magyarországgal kapcsolatban. – A szamárságnak nincs fölső határa – fogalmazott, úgy vélve, „az ember csak kapkodja a fejét, és nem is tudja, mi a jó, ha foglalkoznak Magyarországgal, vagy ha békén hagyják”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.