Segélymunkások csempészhettek migránsokat Görögországba

Közösségi oldalakon osztottak meg fontos információkat az illegális bevándorlókkal.

2020. 09. 30. 6:05
Refugees and migrants from the destroyed Moria camp wait to board busses to the port from where they will be transferred to the mainland, on the island of Lesbos
Kígyózó sorok várnak, hogy elhagyhassák Leszbosz szigetét. Fotó: Elias Marcou Forrás: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A görög rendőrség négy, meg nem nevezett civil szervezet 33 külföldi dolgozóját azzal vádolja, hogy illegálisan segítették több ezer menekült és bevándorló Törökországból Görögországba történő beutazását. A szervezetek európai tagjai között német, svájci, francia, bolgár, spanyol, osztrák és norvég állampolgárok vannak. A legfrissebb hírek szerint tegnap indult meg ellenük az eljárás bűnszervezet alakítása, kémkedés, államtitok megsértése, valamint a bevándorlási törvény megsértése miatt. A hatóságok szerint a segélymunkások tavaly júniusban kezdték meg a tevékenységüket, becslések szerint összesen 32 illegális út lebonyolításában vettek részt, és több mint háromezer ember átcsempészésében segédkeztek. A hatóságok által nyilvánosságra hozott adatok alapján a hálózat közösségi oldalakon létrehozott zárt csoportokban és üzenetküldő alkalmazásokkal kommunikált egymással. Az üzenetváltások során olyan részletekről esett szó, mint például hol gyülekezzenek a migránsok, mikor induljanak, továbbá a parti őrség helyzetéről és a nemrégiben leégett moriai menekülttáborról is osztottak meg információkat a migránsokkal. A nyomozás több hónapig tartott, amibe a hírszerző ügynökséget és a terrorelhárítást is bevonták.

– A hatóságok sok nem kormányzati szervezettel működnek együtt, de nem tolerálják az illegális tevékenységet folytató civil szervezeteket – figyelmeztet az üggyel kapcsolatban Notisz Mitarakisz görög bevándorlási és menekültügyi miniszter.

 

Görögország menekültügyi helyzete folyamatosan romlik, a hónap elején leégett moriai tábor pedig már csak olaj volt a tűzre. A Leszbosz szigetén tartózkodó migránsok száma jelenleg mintegy 15 ezer, a kormány szerint legalább kétezer-ötszáz menekült áttelepítésére lenne szükség. A hatóságok hétfőn több mint hétszáz menedékkérőt szállítottak el a szigetről, hogy csökkentsék a zsúfoltságot, csütörtökön pedig újabb hajó elindítását tervezik. Az áttelepítés a Helios program részeként valósul meg, amelyet a Nemzetközi Migrációs Szervezet közösen vezet a kormánnyal. Elhagyta a szigetet az összes kísérő nélküli kiskorú is, befogadásukra korábban több nyugat-európai ország is vállalkozott.

Kígyózó sorok várnak, hogy elhagyhassák Leszbosz szigetét.
Fotó: Elias Marcou / REUTERS

Közben nem oldódott meg a szeptember 8-án hajnalban leégett moriai tábor után keletkezett káosz sem. A görög kormány egy másik létesítményt állított fel a szigeten fedél nélkül maradt több mint 12 ezer migránsnak, azt azonban sokan veszélyesnek tartják.

– Úgy gondolom, hogy mivel az új tábor a tenger közelében van, veszélyes lesz a gyermekek számára – panaszolta például a Deutsche Welle német közszolgálati csatornának a tábor egyik lakosa.

Sokan úgy tekintenek az új táborra, mint egy második Moriára, számos környezeti hatásnak van ugyanis kitéve tengerparti elhelyezkedése miatt, valamint többen panaszkodtak a rossz lakhatási körülményekre. Az itt élők arról nyilatkoztak, hogy nincsenek fürdőhelyiségek, valamint legalább kétszáznegyven lakosnál diagnosztizálták a koronavírust. Caroline Willemen, az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi segélyszervezet dolgozója szerint a tábor egy embertelen lakóhely, és az itt élőknek ugyanazokkal a problémákkal kell majd szembesülniük, mint Moriában. Athén eredeti tervei szerint a sátortábor csupán átmeneti, ám hogy az új létesítmény mikor készülhet el, arról senki nem tud. A Stes Nisi helyi újság értesülései szerint elképzelhető, hogy hosszabb távra terveznek, mert a bérleti szerződés egészen 2025-ig szól.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.