Soha véget nem érő jogállamisági eljárás

Az új Európai Bizottság tagjainak jelenlétében folytatódott tegnap a magyar vita az Európai Unió Tanácsában. Varga Judit igazságügyi miniszter, a hazai álláspont képviselője az ülés után ismét boszorkányüldözésnek nevezte a jogállamisági eljárást, és leszögezte: a magyar delegáció minden kérdésre egyértelmű és kimerítő választ adott.

2019. 12. 11. 11:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint egy éve már, hogy a magyar jogállamiság kérdése az Európai Unió Tanácsa előtt van, de a tagállamok miniszterei csak tegnap tartották az ügyben a második meghallgatást. Míg az első, szeptemberi egyeztetésen általános kérdéseket intéztek Varga Judithoz (képünkön), tegnap már kifejezetten a hazai igazságszolgáltatásról, illetve az akadémiai és a sajtószabadságról faggatták az igazságügyi minisztert, akit Brüsszelbe Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is elkísért. Az új Európai Bizottság tagjai közül a liberális Didier Reynders és Věra Jourová is első alkalommal szólaltak fel a magyar ügyben.

Varga Judit már a brüsszeli értekezletre érkezve elmondta: reméli, hogy minél előbb lezárul az európai politika szerencsétlen fejezete. – Ez csak a bizalmatlanságot szüli a tagállamok között – hangsúlyozta az igazságügyi miniszter, aki szerint a magyar delegáció minden kérdésre jogi pontossággal készült fel. Varga Judit még november végén lapunknak nyilatkozott arról, hogy a jogállamisági eljárás napirenden tartása nem több, mint fegyver azokhoz a politikai támadásokhoz, amiket Magyarországgal vagy éppen Lengyelországgal szemben folytatnak.

Tegnap egyébként a kétórás Magyarország-központú vita után Lengyelországot is górcső alá vették a tagállamok miniszterei. – Minden kérdésre kimerítő válaszokat adtunk – fogalmazott újságíróknak az ülés után Varga Judit. Újra kijelentette, ha az unió valóban a hazai jogállamiságot féltené, már rég le lehetett volna zárni az eljárást. Palkovics László pedig arról beszélt: a magyar felsőoktatás és a magyar kutatási tevékenység nem igazán érdekelte a meghallgatás résztvevőit.

Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerint az új Európai Bizottságban is ott vannak Soros György emberei. A szintén Brüsszelben tárgyaló államtitkár sérelmezte, hogy Didier Reynders igazságügyi biztos látszólag egyáltalán nem akarja leállítani a „soha véget nem érő eljárást”. A Twitteren pedig megosztott egy fotót, amelyen Věra Jourová az értékek és átláthatóság nevű bizottsági portfólió felelőse és Soros látható. A cseh liberális Jourovának címzett bejegyzésében Kovács azt írta: sajnálatra méltó, hogy ő is mellőzi a tényeket és Magyarország érveit, így részt vesz a politikai boszorkányüldözésben.

A hazánkkal szembeni hetes cikkelyes eljárás tavaly szeptemberben kezdődött, miután az Európai Parlament elfogadta a holland Judith Sargentini nevével fémjelzett, a hazai jogállamiságot keményen bíráló jelentését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.