Súlyos áradások miatt százak rekedtek a kínai Csengcsou metrójában

A halálos áldozatokat is követelő katasztrófa során százezreket evakuáltak Honan tartományból.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, BBC2021. 07. 21. 9:47
null
Csengcsou, 2021. július 21. Jármûvek araszolna az úttesten az árvíz sújtotta kínai Csengcsou városban 2021. július 20-án. A heves esõzések következtében víz árasztotta el Honan tartomány székvárosának metróhálózatát, így emberek százai rekedtek a szerelvényekben, illetve az alagutakban. A természeti katasztrófának legkevesebb tizenkét halálos áldozata van. MTI/AP/Chinatopix Fotó: Chinatopix
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Heves esőzések következtében víz árasztotta el a Kína középső részén található Honan tartomány székhelyének metróhálózatát, így emberek százai rekedtek a szerelvényekben, illetve az alagutakban.

A kínai Csengcsou városban történt szerencsétlenségnek legalább tizenkét halálos áldozata van.

Az áradások miatt több mint százezer embert kellett evakuálni a katasztrófa sújtotta térségből. A mintegy 94 millió embernek otthont adó Honan tartomány kiadta a legmagasabb szintű időjárási figyelmeztetést.

Járművek araszolnak az úttesten az árvíz sújtotta kínai Csengcsou városban 2021. július 20-án
Fotó: MTI/AP/Chinatopix

– Ilyen esőzés rendszerint egyszer fordul elő százévenként. A helyzet nagyon komor – hangsúlyozta a kilencmilliós város válságstábja, amelyet a China Daily angol nyelvű kínai lap idézett.

Csengcsou számos utcáját is elárasztotta a víz, megbénítva a közlekedést. Az áram- és ívóvízszolgáltatás több helyen összeomlott. A kínai nagyváros repülőtere kénytelen volt 270 járatot törölni.

A csengcsoui egyetemi kórház mintegy hatszáz, súlyosan beteg páciensét is evakuálni kellett, mivel megszakadt az áramszolgáltatás az intézményben. Értesülések szerint a mezőgazdaság is komoly károkat szenvedett. A közösségi médiában közzétett felvételeken látni lehetett, hogy a víz helyenként vállmagasságig ért.

Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán elmondta, hogy az áradások már így is komoly károkat okoztak, és arra utasított mindenkit, hogy helyezzék előtérbe az emberek és az ingatlanok biztonságát.

Az esőzéseket az In-Fa nevű tájfun okozta, az ítéletidő éreztette hatását a szomszédos Csöcsiang és Fucsien tartományban is.

Honanban már a múlt hét óta jelentős mennyiségű csapadék esett, ami miatt riasztást kellett kiadni a Sárga-folyó és a Haihe-folyó áradása okán. Erős viharokat jelentettek Kína déli részén is, ahol a Cempaka névre keresztelt tájfun Kuangtung tartománynál érte el a partokat óránkénti 110 kilométeres széllökésekkel. A súlyos esőzések miatt beszakadt két gát a Kína északi részén fekvő Belső-Mongólia Autonóm Területen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.