Súlyosan érinti a brexit a spanyolokat

Készen áll Spanyolország a megállapodás nélküli brexitre, Pedro Sán­chez ügyvezető kormányfő szerint. Több száz új köztisztviselőt állított szolgálatba, de Madrid tartalék tervvel is készül, hogy a folyamatosságot fenntartsa a kereskedelemben, a turizmusban és a Gibraltárra ingázó spanyolok számára. A kormányfő kijelentése azonban kissé elbizakodottnak tűnhet, hiszen nemcsak a brexit kapcsán sok a tisztázatlan kérdés, de Spanyolországnak hónapok óta nincs kormánya sem.

Zetelaki Réka
2019. 09. 13. 11:48
Question time at Parliament
Pedro Sánchez a parlamentben. Fogy a bizalom Fotó: MTI/EPA/Chema Moya
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ami néhány hónappal ezelőtt elképzelhetetlennek tűnt, az mára a legvalószínűbb forgatókönyvvé vált – fogalmazott Pedro Sánchez spanyol ügyvezető miniszterelnök. Közel kilencszáz új köztisztviselő állt munkába Spanyolországban, ők a megállapodás nélküli brexitre készítik fel az országot, főként a vámhatóság és a határellenőrzés munkáját segítve. – Spanyolország készen áll minden forgatókönyvre, még a hard brexitre is – jelentette ki Pedro Sánchez.

A britek Európai Unióból való lehetséges kiesése október 31-én több szempontból is súlyosan értini az ibériai országot. Spanyolország a brit turizmus első számú célpontja, miközben a spanyol befektetések elsősorban az Egyesült Királyságba irányulnak. Becslések szerint több mint 400 ezer brit él Spanyolországban, itt található a legnagyobb határon túli közösség, és a britek jelentős felvevőpiacát jelentik a spanyol mezőgazdasági termékeknek is. Külön kérdés a Spanyolországgal határos brit tengerentúli terület, Gibraltár jogi helyzete, amely szintén hosszú ideje fejfájást okoz a madridi vezetésnek.

A spanyol kormány a káosz megelőzése érdekében még március környékén elfogadott egy tartalék tervet. „A cél az, hogy megvédjük a spanyol és brit állampolgárok jogait és a spanyol gazdasági érdekeket, valamint biztosítsuk a kereskedelem békés folyását”, jelezte akkor a kormányfő. A Spanyolországban élő brit állampolgárok továbbra is jogosultak maradnak az egészségügyi ellátásra, elfogadják a jogosítványokat, és a felsőfokú tanulmányok folytatása is lehetséges marad. Bár hasonló jogokat biztosít a brit szigeten élő spanyol állampolgárok számára egy, Sánchez és Theresa May volt miniszterelnök által aláírt egyezmény, szakértők szerint ennek érvénye egyáltalán nem biztosított.

Pedro Sánchez a parlamentben. Fogy a bizalom
Fotó: MTI/EPA/Chema Moya

A legnagyobb aggodalomra Gibraltár ad okot, a brit fennhatóságú félszigetre ugyanis naponta átlagosan 28 500 spanyol állampolgár jár át dolgozni. Bár Madrid és London korábban külön megállapodást kötött, hogy a határon megelőzzék a fennakadásokat, ez az egyezmény nem érvényes a hard brexit esetén. Most lehetséges, ha a határellenőrzés feláll Gibraltárnál, az ottani cégek spanyol alkalmazottainak munkavállalási vízumra lesz szükségük. A gibraltári hatóságok jelezték, ők is készülnek egy vészforgatókönyvvel.

De nem csak a brexittel kell megküzdenie ősszel Spanyolországnak. VI. Fülöp király tegnap jelezte, az országnak sürgősen stabil kormányra van szüksége – amely lassan egy éve hiányzik Madridból. Az államfő bejelentette, jövő hét elején újra egyeztetésre hívja a pártokat. Sáncheznek az április végi választás óta nem sikerült támogatókat szereznie, a király pedig most jelezte, ha nem lesz megfelelő támogatottsága, nem jelöli újra kormányfőnek. Elmarad a szavazás a parlamentben, és november 10-én újra előrehozott választást tartanak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.