Svájc nem tud mit kezdeni a maszkjaival

Három hónappal ezelőtt Svájc még azon tipródott, miként oldja meg krónikus maszkhiányát a Covid–19 elleni küzdelem jegyében. Ma viszont már ellenkező előjelű a probléma: az alpesi állam nem tud mit kezdeni a maszkfölöslegével.

Mártonffy Attila
2020. 06. 09. 12:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor a pandémia március elején elérte Svájcot, s megjelentek az első fertőzések, hamar hiány lépett fel a maszkokból, csaknem az összes kantonban pillanatok alatt elfogyott a szájat, orrot eltakaró textília. A hiány olyan súlyossá vált, hogy a hatóságoknak külföldi beszerzési források után kellett nézniük, sőt kénytelenek voltak maszkkészítő berendezéseket is vásárolni. Mivel a hiány még áprilisban is fennállt, az illetékesek elhatározták, hogy annyi maszkot rendelnek, hogy napi egymillióval el tudják látni az ország üzleteit – azzal együtt, hogy a kormány sohasem tette kötelezővé a maszk viselését nyilvános helyeken, csak ajánlásokat fogalmaztak meg bizonyos helyzetekben való viselésre. Ilyen volt például a tömegközlekedés vagy az a közelmúltbeli intézkedés, amelynek értelmében legfeljebb háromszáz ember gyülekezhet, de ha nem biztosított a kétméteres távolságtartás, megkövetelhetik a maszk viseletét.

A világjárvány csúcsán vásárolt maszkok azonban a kór visszahúzódása után fölöslegessé váltak, s a problémát most ez jelenti. A The Local hírportál svájci kiadása a Neue Zürcher Zeitung című napilapot idézi, amely szerint a svájci hatóságok és a hadsereg összesen 250 millió darab maszkot rendelt március végétől június elejéig, ebből negyvenmilliót költségáron átadtak a kantonoknak és a kiskereskedőknek. További kilencvenmillió maszk még a küldő országban, Kínában van, vagy már úton van Svájcba, húszmilliót pedig országszerte különböző raktárakban tárolnak. A hatóságoknak elképzelésük sincs arról, mit tegyenek az óriási fölösleggel. A napi fertőzések száma átlag húszra csökkent a csúcson regisztrált ezerrel szemben, s a svájciak már nem érzik szükségét, hogy maszkkal védjék magukat.

Valószínű azonban, hogy a többlet egy részét eladják, mivel a maszkviselést azért még megkövetelik a reptereken, repülőgépeken és a tömegközlekedési eszközökön, valamint olyan tömegrendezvényeken, ahol nem biztosítható a kétméteres távolságtartás. Többen elővigyázatosságból is vásárolhatnak maszkot, hátha jó lesz még akkor, amikor a járvány esetleges második hulláma eléri Svájcot – márpedig szakértők jó része ezt vetíti előre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.