Svédország májusig meghosszabbítja az ellenőrzést határain

Svédország májusig meghosszabbítja az ideiglenes határellenőrzést – közölte a stockholmi kormány csütörtökön biztonsági aggodalmakra hivatkozva.

Forrás: MTI2019. 10. 31. 20:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány a svéd biztonsági szolgálat (SAPO) terrorizmusveszély-elemzésével, illetve a belbiztonságra és közrendre vonatkozó fenyegetéssel indokolta a döntés szükségszerűségét.

„A biztonsági szolgálat nem változtatta meg a terrorkészültség szintjén, amely továbbra is magas” – mutatott rá Mikael Damberg belügyminiszter.

Svédországban a terrorkészültség évek óta hármas szintű az ötfokozatú skálán.

Damberg hangsúlyozta: a határellenőrzés meghosszabbításánál döntő tényező volt az is, hogy Európa külső határain elégtelen intézkedések vannak érvényben.

Svédország 2015 novemberében állította vissza az ellenőrzést határain, miután abban az évben rekordszámú, 163 ezer menedékkérelem érkezett a helyi hatóságokhoz. A menedékkérők megnövekedett száma nagy terhet jelentett a fogadóközpontoknak és a jövevényeket befogadó svéd településeknek.

Stockholm aláhúzta, hogy a szintén a schengeni övezethez tartozó Ausztria, Dánia, Németország és Norvégia is nemrég az ellenőrzés meghosszabbításáról döntött.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.