Szabadlábon a George Floyd halálát okozó rendőr

Derek Chauvin nem léphet kapcsolatba az áldozat családjával, visszavonják fegyvertartási engedélyét.

Mártonffy Attila
2020. 10. 08. 11:07
null
Minneapolis, 2020. október 7. A Minnesota állambeli Hennepin megye sheriffhivatala által 2020. október 7-én közreadott, június 3-án készült kép Derek Chauvinról, a minneapolisi rendõrrõl, akinek intézkedése közben meghalt az afroamerikai George Floyd. A 44 éves Chauvin ellen gondatlanságból elkövetett emberölés, három kollégája ellen pedig bûnpártolás miatt emeltek vádat, még május végén, majd október 7-én egymillió dolláros óvadék ellenében szabadlábra helyezték. A végzetes rendõri intézkedés nyomán a rendõri erõszak és a fajgyûlölet ellen szervezett tüntetéssorozat öntötte el az Egyesült Államokat. MTI/AP/Hennepin megye sheriffhivatala Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egymillió dolláros óvadék ellenében szabadlábra helyezték Derek Chauvin immár volt rendőrt, akinek – és három társának – intézkedése közben májusban a Minnesota állambeli Minneapolisban meghalt egy fekete férfi, George Floyd – jelentették hírügynökségek. A négy intézkedő rendőrt azonnal elbocsátották. A Floyd nyakára térdelő Derek Chauvin ellen gondatlanságból elkövetett emberölés, három kollégája – Alexander Kueng, Thomas Lane és Tou Thao – ellen pedig bűnpártolás miatt emeltek vádat, még május végén. Chauvin azóta előzetes letartóztatásban volt Minnesota legjobban őrzött börtönében, Oak Park Heightsben.

A szabadon bocsátás után Minnesota kormányzója készültségbe helyezte a Nemzeti Gárdát arra az esetre, ha a döntés ellen azonnal elindult tiltakozások elfajulnának.

Május 25-én a minnesotai Minneapolisban a rendőrök elő akarták állítani a 46 éves George Floydot, miután bejelentést kaptak, hogy a férfi hamis pénzzel akart fizetni. Az intézkedés során Floyd nem tett eleget a rendőri felszólításnak, ezért Chauvin lefogta és a földön fekvő fekete férfi nyakára térdelt, s így tartotta csaknem nyolc percen keresztül. Az áldozathoz mentőt hívtak, de már csak a halál beálltát tudták megállapítani. A rendőrök testkamera-felvételeiből később kiderült: Floyd már az intézkedés előtt dülöngélt, rosszul volt, a rendőrök meg is kérdezték tőle, hogy rosszul van-e. A halottkémi jelentés szerint halálát az okozta, hogy a nyakára léptek, de szívbeteg és koronavírus-fertőzött is volt.

A szerdai bírósági döntés értelmében a szabadlábra helyezése feltételes és a gyanúsított jövő márciusban kezdődő peréig tart. A bíró kétfajta óvadékot állapított meg: egy feltételek nélküli 1,25 millió dollárosat és egy feltételekhez kötött egymilliósat. Chauvin az utóbbit választotta, ám ennek fejében

nem léphet kapcsolatba a Floyd családdal, visszavonják fegyvertartási engedélyét, nem vállalhat munkát hivatalos fegyveres testületeknél és biztonsági cégeknél, valamint bírósági meghallgatásokon kell részt vennie.

Az ügy érdekessége, hogy mivel Chauvin nem tudta kifizetni az összeget, a kötelezettség teljesítését egy erre szakosodott, úgynevezett óvadékügynökség vállalta óvadéklevél kibocsátásával – tudósított a CBS Minnesota tévécsatorna. Ez egyébként bevett szokás az Egyesült Államokban – emlékeztet a BBC brit közszolgálati hírtelevízió.

George Floyd halála után a Black Lives Matter-mozgalom (A fekete életek számítanak, BLM) felszólítására több amerikai városban a rendőri brutalitás és a rasszizmus elleni, gyakran erőszakba torkolló megmozdulások kezdődtek. A Demokrata Párt és a baloldali közvélemény nyomására több nagyváros önkormányzata a rendőrségi költségvetés megkurtításáról, sőt a rendőrség megszüntetéséről döntött, egy erőszakmentes szervezet létrehozását ígérve. A döntés nem járt túlzott eredménnyel; például Minneapolisban a feloszlatásról szóló, három hónappal ezelőtti városi tanácsi szavazás óta ugrásszerűen megnőtt a bűnözés. A feloszlatást azóta sem hajtották végre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.