Százkét évesen idézte fel, milyen volt Hitler zsidó szomszédjának lenni

Alice Frank Stock érdekes bepillantást adott a náci diktátor életébe.

2021. 01. 12. 9:21
HITLER, Adolf
Németország Adolf Hitler német kancellárról, a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt (NSDAP) vezetõjérõl készült felvétel Eva Braun fényképgyûjteményébõl - 1983-ban készült reprodukció. Az eredeti felvétel készítésének pontos dátuma ismeretlen. MTI/AP Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Volt egy csodálatos szakácsnőnk, aki idős volt, nagyon katolikus, és nagyon Hitler-ellenes. Egyszer kiment, és meglátott egy falon lógó fényképet Hitlerről. Igen, fel kellene akasztani a gazembert – de nem éppen így!” – ezt az emléket idézte fel a Fox News tudósítása szerint Alice Frank Stock, a zsidó asszony, aki egy ideig közvetlenül a náci vezér szomszédságában élt. Az immár 102 esztendős hölgy – aki már néhányszor mesélt a múltról a médiának – arról is beszélt, hogy csak nagyon ritkán találkozott Adolf Hitlerrel, az épületet mégis félelem járta be tőle, még ha hatalomra emelkedésének elején járt is még.

A ma már egy bristoli idősek otthonában élő asszony még Münchenben élt egy háztömbben a későbbi német vezetővel. Adolf Hitler kancellárrá választása után költözött el müncheni otthonából, de ingatlanát ezután is megtartotta, olykor állítólag felkereste.

Alice Frank Stock érdekes adalékot osztott meg Angela „Geli” Raubal történetével kapcsolatban is. – Sok pletykát hallottunk, a szakácstól, és másoktól is. Láttuk, ahogy egy koporsót cipelnek ki a bejáraton – magyarázta.

A hölgy ezzel Angela Raubal, Adolf Hitler mostohanővére lányának halálának különös körülményeire utalt. A nő 1931-ben, alig 23 évesen veszítette életét, egyes feltételezések szerint öngyilkos lett, a náci vezér fegyverével lőtte agyon magát.

Más teóriák szerint elképzelhető, hogy gyilkosság áldozata lett. Egyes spekulációk szerint pedig Hitler romantikus érzelmeket táplált irányába, esetleg halálához is köze lehetett. Akárhogyan is, úgy tűnik, ezek a pletykák már akkoriban is keringtek, nem utólag fabrikálták őket.

Az SWNS brit hírügynökség tavaly készített vele interjút, melyben elmesélte, a rendre előrontó SS-katonák miatt eléggé feltűnő volt, hogy a Führer ott lakik, valamint azt is felidézte, hogy egy alkalommal az operában is találkoztak. Arra a kérdésre, hogy a holokauszt és az elkövetett szörnyűségek ismeretében mit mondana Hitlernek, ha beszélhetnének, a zsidó származású hölgy azt felelte, inkább nem akarna vele szót váltani, túl nehéz lenne számára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.