Szijjártó Péter: folyamatosan javulnak a magyar-amerikai politikai kapcsolatok

Az amerikai külügyminiszter jövő heti látogatása bizonyítja, hogy Magyarország megbízható NATO-szövetséges – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön az MTI-nek.

Forrás: MTI2019. 02. 07. 12:28
SZIJJÁRTÓ Péter
Ljubljana, 2018. november 20. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közzétett képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a szlovén könyvvásár megnyitóján Ljubljanában 2018. november 20-án. MTI/KKM/Mitko Sztojcsev Fotó: KKM/Mitko Sztojcsev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikus azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy John Bolton amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó Twitter-oldalán bejelentette: Budapestre látogat a jövő héten az amerikai diplomácia vezetője, Mike Pompeo. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke azt mondta, hogy hétfőn lesz a találkozó.

Szijjártó Péter kifejtette: Magyarország és az Egyesült Államok politikai kapcsolatai a republikánus adminisztráció hivatalba lépése óta folyamatosan javulnak.

„Mára el lehet mondani, hogy a politikai kapcsolatrendszerünk is lassan eléri a gazdasági és védelmi együttműködés szintjét”

– fogalmazott a tárcavezető.

Úgy látja, ennek egyértelmű jele, hogy nyolc év után újra Magyarországra látogat az Egyesült Államok külügyminisztere.

Szijjártó Péter szerint ez azt bizonyítja, hogy

Magyarország olyan megbízható NATO-szövetséges, amely elkötelezett támogatója a NATO megerősítésének és az Iszlám Állam terrorszervezet elleni koalíció keretében az Egyesült Államok globális terrorellenes törekvéseinek.

A két ország gazdasági együttműködése soha nem volt olyan jó, mint jelenleg. 1700 amerikai vállalat 105 ezer magyarnak ad munkát, és az amerikai cégek folyamatosan keresik az újabb beruházások lehetőségét Magyarországon – közölte.

Megjegyezte: az Egyesült Államok a jövőben nagy szerepet játszhat Közép-Európa energiabeszerzési forrásainak diverzifikálásában is.

A külügyminiszter hangsúlyozta: a magyar kormány mindig a kölcsönös tiszteletre alapozta külpolitikáját, és „ez a kölcsönös tisztelet a republikánus adminisztráció hivatalba lépése óta jellemzi a magyar-amerikai kétoldalú politikai együttműködést is”.

Magyarország soha nem állt be abba az európai mainstream „politikai kórusba”, amely Donald Trump elnök hivatalba lépése óta folyamatosan kritizálja a republikánus adminisztráció kül- és belpolitikai intézkedéseit

– közölte Szijjártó Péter.

A kétoldalú politikai együttműködésnek újabb lendületet adott, hogy mindkét kormány a saját állampolgárai biztonságát tekinti elsődlegesnek, és ezért az illegális migrációval szemben határozottan állást foglal. Ez abból is látszott, hogy az ENSZ globális migrációs csomagjával szemben ez a két ország lépett fel a leghatározottabban és a leghangosabban – tette hozzá.

Közölte: hétfőn közös sajtótájékoztatót tart amerikai kollégájával, aki találkozik a honvédelmi miniszterrel, és Orbán Viktor miniszterelnök is fogadja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.