Szijjártó Péter: Új dimenzióba léptek a magyar-amerikai kapcsolatok

Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor miniszterelnök találkozójának ténye bizonyíték arra, hogy Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolata új dimenzióba lépett, új fejezethez érkezett – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden New Yorkban, az előző nap a washingtoni Fehér Házban tartott találkozóról a közmédiának nyilatkozva.

Forrás: MTI2019. 05. 14. 17:10
BUDAI Gyula; SZIJJÁRTÓ Péter; BOLTON, John; ORBÁN Viktor; TRUMP, Donald; KUMIN Ferenc; PENCE, Mike; Sanders, Sarah; Kudlow, Larry; Sullivan, John
Washington, 2019. mjus 13. Donald Trump amerikai elnk (b3, httal) s Orbn Viktor miniszterelnk (j4, szemben) plenris megbeszlst folytat a washingtoni Fehr Hzban 2019. mjus 13-n. A megbeszlsen tbbek kztt rszt vett Szijjrt Pter klgazdasgi s klgyminiszter, Kumin Ferenc eurpai s amerikai kapcsolatok fejlesztsrt felels helyettes llamtitkr, Budai Gyula, a Klgazdasgi s Klgyminisztrium miniszteri biztosa, Mike Pence amerikai alelnk, John Bolton nemzetbiztonsgi tancsad, Sarah Sanders, a Fehr Hz szvivje, Larry Kudlow nemzetgazdasgi tancsad, John Sullivan klgyminiszter-helyettes. MTI/Koszticsk Szilrd Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A találkozó lebonyolításának módja bizonyíték a két vezető közötti kölcsönös szimpátiára is – tette hozzá. Trump rendkívül ritka gesztusokkal fejezte ki egyetértését és szimpátiáját a magyar miniszterelnökkel. Mintegy 40 percen keresztül tartott az a szűk körű találkozó az Ovális Irodában, amelyre általában csak tízegynéhány percet szoktak szánni, és az is ritka, hogy az amerikai elnök egészen a Fehér Ház kijáratáig kísérje vendégét, mint most Orbán Viktort.

Az elnök és a miniszterelnök felszabadult, őszinte hangulatú megbeszélést tudott tartani – mondta el Szijjártó Péter, aki maga is részt vett a találkozó szűk körű, első részében, majd a magyar és az amerikai küldöttség plenáris tárgyalásán.

A miniszter arról is beszélt, hogy Trump kifejezetten sokat érdeklődött az európai folyamatokról. Más témák mellett Ukrajna is hangsúlyosan napirenden volt: egyetértés mutatkozott abban, hogy az új elnök személye új reményt jelenthet arra, hogy Magyarország és Ukrajna, de az egész Európai Unió és Ukrajna kapcsolatrendszerét új alapokra lehessen helyezni.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Szijjártó Péter elmondta: az amerikai elnök nagyrabecsülését váltották ki azok a gazdasági eredmények, amelyeket Magyarország az elmúlt években ért el. Két különböző dimenzióban, de hasonlóságot mutat a két gazdaság abban a tekintetben, hogy az Egyesült Államokban is most dolgoznak a legtöbben, és a rendszerváltás óta Magyarországon is még soha nem dolgoztak annyian, mint jelenleg. Ez azt mutatja, hogy mind az amerikai elnök, mind a magyar kormányfő sikeres gazdaságpolitikát tudott véghezvinni – értékelte a külügyminiszter.

Hozzátette: Washingtonban a két vezető maga is megemlítette, hogy ezzel sok irigyet szerezhettek maguknak a nemzetközi politikában, mint az a nemzetközi sajtó támadásaiból is látszik. Ugyanakkor azt is mindketten megállapíthatták, hogy az amerikai közvélemény bízik Donald Trumpban, a magyar emberek pedig folyamatosan a támogatásukról biztosítják a kormányt és a miniszterelnököt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.