Szili Katalin: A Csemadok az összefogás megjelenítője a Felvidéken

A szervezet kezdetekben azt biztosította, hogy a lakosságcsere által lefejezett felvidéki magyarságnak legyen egy, a kultúrát ápoló értelmiségi közege – idézte fel a miniszterelnöki megbízott.

Forrás: MTI2019. 09. 16. 21:11

A szervezet kezdetekben azt biztosította, hogy a lakosságcsere által lefejezett felvidéki magyarságnak legyen egy, a kultúrát ápoló értelmiségi közege – idézte fel a miniszterelnöki megbízott.

A Csemadok az összefogás megjelenítője a Felvidéken – jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki megbízott hétfőn Pozsonyban a felvidéki magyarság legnagyobb közéleti-kulturális szervezete megalakulásának 70. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

Az ünnepséget a pozsonyi Prímás Palotában tartották. A rendezvény vendégeivel – akik közt ismert közéleti személyiségeket és politikusokat egyaránt látni lehetett – megtelt a történelmi épület tükörterme.

A miniszterelnöki megbízott felidézve a Csemadok megalakulásának körülményeit, rámutatott: a szervezet kezdetekben azt biztosította, hogy a lakosságcsere által lefejezett felvidéki magyarságnak legyen egy, a kultúrát ápoló értelmiségi közege, s így is segítse a közösség megmaradását és identitásának megőrzését. A Csemadok több egykori és jelenkori neves tagját, ismert kulturális személyiségét említve rámutatott: vannak akik évtizedeken keresztül szilárd támaszt adtak és adnak nemcsak a felvidéki magyarságnak, de nemzeti szinten a magyarságnak is, a közös érdek, a közös nemzeti identitás megőrzésének céljával.

Szili Katalin elmondta: a Csemadok a rendszerváltozások, illetőleg különböző kurzusváltozások során is meg tudta tartani azt a helyzetét, amivel ma is egy pártállástól független összekötő erőnek számít.

„A Csemadok annak az összefogásnak a megjelenítője, amit a Felvidéken sokszor hiányolnak” – jelentette ki Szili Katalin. A miniszterelnöki megbízott az ünnepség keretében a Csemadoktól Hűségért emléklapot kapott.

Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke az ünnepségen mondott beszédében hangsúlyozta: a Csemadokra, amely az elmúlt hét évtizedben összenőtt a felvidéki magyarság életével, ma is igény van.

„A Csemadokról lehet pozitívan és negatívan is beszélni, de nem észrevenni, nem figyelembe venni, nem lehet, mert a Csemadok az elmúlt hét évtizedben mindig ott volt, ahol történt valami a felvidéki magyarokkal” – szögezte le.

A Csemadok 1949. március 5-én alakult meg Pozsonyban a Csehszlovákiai Magyar Dolgozók Kultúregyesülete néven. Az 1989-es rendszerváltásig politikai és társadalmi feladatokat is felvállaló szervezet, ma széles körű, a kultúra és a közélet szinte minden területére kiterjedő tevékenységet folytat. Bár az eredeti név rövidítéséből származó Csemadok nevet a folyamatosság megőrzése érdekében megtartotta a szervezet, az jelenleg a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség-et fedi. A szervezet taglétszáma jelenleg is több mint ötvenezer főt tesz ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.