Szlovákia letesztelné a teljes lakosságot – másodszor

A kormányfő szerint „halott emberek sírján táncol az”, aki fiktív megoldásokat keres az országos tesztelés helyett.

Spread of the coronavirus disease (COVID-19), in Trencianske Stankovce
Szlovákiában a lakosság nagy részét tesztelték. A többség mégis elégedetlen a járvány kezelésével. Fotó: Radovan Stoklasa Forrás: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb országos tesztelés lesz Szlovákiában – jelentette be Igor Matovič kormányfő vasárnap. A tavaly októberben és novemberben lezajlott országos teszteléssel ellentétben ez a mostani egy új, korábban sehol ki nem próbált formában zajlik le. Nem egy hétvégén, hanem nyolc napon keresztül, hétfőtől jövő keddig tart, ráadásul a kormány központi, állami irányítás helyett tulajdonképpen önkormányzati, illetve vállalati hatáskörbe utalta a feladat végrehajtását. Azt ígérik, minden segítséget megadnak, de a tesztelést magát főként az önkormányzatok, munkáltatók, sőt háziorvosok kell, hogy bebiztosítsák. Amennyiben január 26. után valaki nem rendelkezik negatív teszteredménnyel, az létszükségleteinek biztosítását kivéve nem hagyhatja el otthonát, a korábbi szabályokkal ellentétben munkába sem mehet majd. Az így még szigorúbb kijárási tilalmat február 7-ig kitolták, bár negatív teszt birtokában számos új kivételt is kijelöltek. Az első kör után, azaz január 26-át követően összesítik a járási eredményeket, és abban a 37 járásban, ahol a legmagasabb a pozitív minták aránya, megismétlik a tesztelést.

Tesztelni, tesztelni, tesztelni
Fotó: AFP/JOE KLAMAR

A döntést közel egyhetes előkészítés előzte meg. A kormányfő már január elején megígérte, lesz országos tesztelés, a részletekre viszont csak most vasárnap derült fény, ugyanis botrányoktól sem mentes koalíciós tárgyalások előzték meg a hétvégi bejelentést. Hét nap alatt öt alkalommal tárgyalt a kormány. Igor Matovič ez idő alatt igen szokatlan kijelentésekre ragadtatta magát. Egy hétközi sajtótájékoztatón közölte,

aki szerint „az országos vakcinálás, nem pedig az országos tesztelés a megoldás, az nem szakember, az hülye!”, egy másik alkalommal pedig úgy fogalmazott, „halott emberek sírján táncol az”, aki fiktív megoldásokat keres az országos tesztelés helyett.

A járvány megtépázta Igor Matovič népszerűségét

Ilyen előzmények után a koalíció miniszterei közül végül csak egyetlenegy, a Za ľudí (Emberekért) párt elnöke, az egyik miniszterelnök-helyettes, Veronika Remišová nem támogatta a tesztelés ezen formáját. Úgy fogalmazott, „nem politikai ellentét van a koalíción belül”, csak más a véleményünk a tömeges teszteléssel kapcsolatban. Kolek Zsolt politikai elemző, a ma7 médiacsalád politikai rovatvezetője a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott, azzal, hogy országos lesz a tesztelés, „Matovič tulajdonképpen keresztülvitte saját akaratát, ráadásul kompromisszumos megoldás is született, hiszen nem két nap alatt bonyolítják le az egészet”.

„Üdvözlendő, hogy megválaszthatjuk, hol és mikor akarjuk teszteltetni magunkat”

– közölte, de az előkészítéssel akadnak problémák. Kolek szerint például gond lehet abból, hogy már hétfőn összeomlott a regisztrációs honlap, ráadásul nem tudni, sikerül-e biztosítani a teszthelyek működését, vagy azt, hány egészségügyi szakembert kell kivonni az alapellátásból a tesztelések miatt. A szlovákiai sajtóban hétfő délelőtt megjelent felvételek alapján már most óriási a tolongás a kórházakban működő mobil tesztállomások előtt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.