Szükségkórházak világszerte

Meghaladta a 250-et a koronavírus-járvány napi halálos áldozatainak száma New Yorkban. Ez óriási ugrást jelent: több mint 1200 ember halt meg a ­Covid-19 következtében.

2020. 04. 01. 6:05
null
Ideiglenes egészségügyi központot alakítanak ki egy egyetemi sportcsarnokból Philadelphiában. Terjed a kór, sürgős döntésekre van szükség mindenhol Fotó: MTI/AP/Matt Rourke
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghaladta a 250-et a koronavírus-járvány napi halálos áldozatainak száma New Yorkban. Ez óriási ugrást jelent: több mint 1200 ember halt meg a ­Covid-19 következtében, és Andrew Cuomo kormányzó arra figyelmeztetett: az áldozatok száma a napi nyolcszázat is elérheti az elkövetkező hetekben, amikor a fertőzöttség eléri a csúcspontját. Az Egyesült Államokban globálisan is rendkívül riasztó a helyzet: a fertőzöttek száma a kétszázezerhez közelít, a világon minden ötödik regisztrált beteg amerikai, a halottak száma pedig meghaladta a háromezret, gyakorlatilag beérve ezzel a sokáig világelső kínai adatot.

Ideiglenes egészségügyi központot alakítanak ki egy egyetemi sportcsarnokból Philadelphiában. Terjed a kór, sürgős döntésekre van szükség mindenhol
Fotó: MTI/AP/Matt Rourke

A CNN arról számolt be, hogy a kormányzatban hasonló konklúzióra juthattak, mint a Washingtoni Egyetemen, ahol úgy számoltak: még a korlátozások betartásával is augusztusra összesen 82 ezer halott lehet. A 330 milliós Egyesült Államokban rövidesen minden négyből három polgárt érnek kisebb-nagyobb korlátozások. A húszmilliós New York államot és környékét különösen sújtja a kór; minden második-harmadik beteg az azonos nevű világváros vonzáskörzetében él.

De Cuomo – aki napi sajtótájékoztatókon áll ki a közvélemény elé, így egy sebtében kórházzá alakított manhattani konferencia-központból is bejelentkezett – helytáll a New York-iak szerint. Miközben a 62 éves olasz-amerikai politikus – aki napi szinten vív éles szócsatákat Donald Trumppal is, és aki csaknem tíz éve irányítja az egyik legfontosabb szövetségi államot – akár 140 ezer, kórházi ápolásra szoruló majdani koronavírusos beteggel számol, és arra készül, hogy akár negyvenezer lélegeztetőgépet is a frontvonalba kell állítaniuk.

Rohammentőbe tesznek egy beteg asszonyt a nagyváros utcáján. Aggodalmas jövőkép
Fotó: Reuters

Az elnök a védekezés kapcsán gyakran szólalkozik össze kormányzókkal, és Cuomo szerint például Trump teljes tévedésben van, amikor arról beszél, hogy a védőfelszerelések „kézen-közön” eltűnnek New Yorkban. A demokrata politikus válságkezelését elismerik a helybeliek: egy friss felmérés szerint 87 százalékuk elégedett a munkájával, személyes népszerűsége pedig február óta 27 százalékpontot ugrott. Az ismert dinasztia sarját – apja, Mario Cuomo korábban 12 évig volt New York kormányzója – sokan már a Fehér Házban szeretnék látni, és több száz dollárért is lehet ­Cuomót elnöknek! feliratú pulóvert rendelni.

Sőt a kormányzó olyasmivel is büszkélkedhet, amivel csak kevesen: a novemberi elnökválasztás mindkét esélyese – demokrata párttársa, Joe Biden, illetve Trump – is elismerően szólt róla. A demokrata előválasztási sorozaton fölényesen vezető volt alelnök szerint Cuomo „pokolian nagy munkát végez” és „ő most a vezérürü”; igaz, a 77 éves Biden nehezen lehetne: veszélyeztetett korúként ­delaware-i házi karanténban várja a járvány végét. Az elnök pedig – rosszmájúan Bidenre utalva – úgy vélte, Cuomo jobb jelölt lenne „álmos Joe-nál”. Ám a kormányzó jelezte, nem akar elnök lenni, Biden pedig minden bizonnyal női alelnökjelöltet választ majd maga mellé: járványharc ide vagy oda, két idős, keleti parti fehér férfi nem feltétlenül alkot nyerő párost.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.