Támadás a rokonságból

Egyelőre fellélegezhetnek a Trump fivérek: jelen állás szerint nem jelenhet meg unokahúguk könyve, amely a világ legveszélyesebb emberének nevezi a Fehér Ház lakóját. Donald Trumpot támadták már korábbi bizalmasai is, de ha mégis megjelenik, a Túl sok és soha nem elég című kötet lesz az első, amely a családi szennyest is kiteregeti három hónappal az elnökválasztás előtt.

2020. 07. 02. 6:44
Republican Presidential Nominee Donald Trump Holds Election Night Event In New York City
Robert és Donald Trump egy 2016-os felvételen. Egyelőre fellélegezhetnek a fivérek Fotó: Chip Somodevilla Forrás: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Látszólag tökéletes időzítéssel készült a nyárra és a novemberi amerikai elnökválasztást megelőző kampányszezonra a Simon & Schuster New York-i könyvkiadó, de ezúttal nem jött be a számítása. Júniusban az amerikai igazságügyminisztériumnak ugyan nem sikerült jogi úton megakadályoznia, hogy a boltokba – és a sikerlisták élére – kerüljön John Bolton Donald Trumpról írt és leleplezőnek szánt könyve, A terem, ahol ez történt. Most viszont egy bírói végzés állította le – legalábbis ideiglenesen – az elnök unokahúga, Mary Trump botránykötete, a Túl sok és soha nem elég júliusra tervezett bemutatóját.

A hölgyet és a kiadót Robert Trump, az elnök öccse – és Mary Trump másik nagybátyja – perelte be, mert idősebb Fred Trump nagyvállalkozó, a fivérek apja még évtizedekkel ezelőtt jogilag kötelező nyilatkozatot hozott tető alá arról: a família tagjai nem teregetik ki a családi szennyest a nyilvánosság előtt. A bíró a jövő héten tanúmeghallgatásokkal vizsgálja, hogy valóban így ­van-e, de a könyv egyelőre nem kerülhet a boltokba július 28-án, amint pedig arra a Simon & Schuster számított. Jonathan Karp kiadóigazgató szerint ez óriási gazdasági kárt okoz nekik, 75 ezer példányt már ki is nyomtattak, és eljuttattak a terjesztőkhöz.

Az elnök jelenleg tíz százalékpontos lemaradásban van várható demokrata ellenfelével, Joe Bidennel szemben a közelmúlt felméréseinek átlagában. Az ilyen ellenreklám aligha hiányzik Trumpnak a nyár derekán, nem sokkal azelőtt, hogy a republikánus és a demokrata országos konvenciókkal a célegyenesébe fordulna a kampány. Trump kénytelen volt szembenézni azzal, hogy volt bizalmasai közül egykori ügyvédje, az azóta börtönbe került Michael Cohen, valamint volt védelmi minisztere, James Mattis szembefordult vele.

Robert és Donald Trump egy 2016-os felvételen. Egyelőre fellélegezhetnek a fivérek
Fotó: Getty Images

Előző nemzetbiztonsági tanácsadója, John Bolton pedig ellene írt könyvvel rukkolt ki. Igaz, ezért a demokratapárti oldalon is támadták, mert a politikailag szaftosabb részleteket Trump ellenfelei szerint Boltonnak nem a könyve lapjaira kellett volna tartogatnia, hanem az elnök ellen folytatott – és a demokraták szempontjából a télen sikertelenül végződött – közjogi felelősségre vonási eljárás során kellett volna előhozakodnia velük. Még akkor is, ha ez az eljárás – az impeachment – nem fizet olyan jól, mint a Simon & Schuster által kiadott A terem, ahol ez történt című kötet, amely már a megjelenése előtt, az elővételek alapján bestseller volt.

Most viszont családjának egy része akarja hátba szúrni a Fehér Ház lakóját. Az 55 éves, klinikai pszichológus végzettségű Mary Trump a New York-i vállalkozódinasztia egy sikertelenebb ágát képviseli. Apja, ifjabb Fred Trump – az elnök és Robert Trump bátyja – fiatalon halt meg alkoholbetegsége következtében. A 2016-os elnökválasztási kampányban egyszer megkérték Trumpot és fő ellenfelét, Hillary Clintont, legalább egy pozitívumot mondjanak a másikról. Clinton – aki egyébként a New York-i társasági életből jól ismerte Trump környezetét is – ellenfele gyerekeit nevezte meg. Mary Trumppal akkor még nem számoltak.

Politikai játszma a csapatkivonásról

Jóváhagyta Donald Trump amerikai elnök 9500 amerikai katona kivonását Németországból – jelentette be a Pentagon. Jonathan Hoffman, a védelmi tárca szóvivője részleteket nem árult el, de kiemelte, a csapatkivonás növelni fogja az Oroszországgal szembeni elrettentést, és erősíti a NATO-t. A Pentagon bejelentését megelőzően ugyanakkor amerikai szenátorok kétpárti csoportja, köztük republikánusok is módosító javaslatot jelentettek be a védelmi kiadásokról szóló törvényhez, amellyel korlátozni akarják az elnök lehetőségeit a csapatkivonás kérdésében. A módosítás értelmében nem lehetne csapatkivonásra pénzt fordítani mindaddig, amíg a védelmi tárca nem igazolja, hogy a kivonás nem árt az Egyesült Államok vagy szövetségesei biztonságának. Hoffman elmondta, hogy a Pentagon tájékoztatni fogja a törvényhozást, majd egyeztetést kezd szövetségeseivel a folytatásról. Trump korábban felvetette, hogy az amerikai csapatok egy részét Németországból Lengyelországba vezényelhetik át. (MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.