Tavaly először nőtt Litvánia népessége az elmúlt 28 évben

Forrás: MTI2020. 01. 14. 22:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly először nőtt Litvánia népessége az elmúlt 28 évben, a bevándorlásnak köszönhetően – mondták el a helyi hatóságok kedden.

A vilniusi statisztikai hivatal adatai szerint 2020. január 1-jén összesen 2 794 300 ember élt a balti országban, 145-tel több, mint egy évvel korábban.

A növekedés egy 1991 óta tartó csökkenő tendenciát szakított meg. A lakosság lélekszámának emelkedése a bevándorlásnak tudható be, ugyanis Litvániában a halálozási ráta továbbra is magasabb a születési arányszámnál.

Közgazdászok úgy vélik, hogy az ország a magas befektetési kedv és az önmegvalósítási lehetőségek sokszínűsége miatt vált vonzó célponttá. A népességszámot a külföldről hazatérő litvánok és a balti országban hosszabb ideje élő bevándorlók hozzátartozói is gyarapították. Azonban ez még nem oldja meg a demográfiai problémákat – figyelmeztettek a szakértők.

Litvániában az ország függetlenségének 1991-es kikiáltása óta folyamatos a népességcsökkenés. Akkor 3,7 millióan éltek a legnagyobb balti államban. Az egymilliós csökkenéshez a tömeges elvándorlás is hozzájárult: a létfenntartási nehézségekre és a perspektíva hiányára számos helyi lakos keresett külföldön megoldást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.