Telefonon egyeztettek a kínai és amerikai kereskedelmi tárgyalók

Forrás: MTI2019. 07. 10. 18:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Telefonon egyeztettek egymással Kína és az Egyesült Államok kereskedelmi ügyekben illetékes főképviselői – erősítette meg szűkszavú nyilatkozatában a kínai kereskedelmi minisztérium szerdán.

Kína részéről Liu Ho miniszterelnök-helyettes és Csung San kereskedelmi miniszter, amerikai oldalról pedig Robert Lighthizer kereskedelmi főtárgyaló és Steven Mnuchin pénzügyminiszter vett részt a kedd este folytatott telefonos beszélgetésben.

A pekingi tájékoztatás szerint a felek a Donald Trump amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök június végén tartott személyes tanácskozásán született megállapodásnak megfelelően gazdasági és kereskedelmi kérdéseket vitattak meg.

Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági főtanácsadója „konstruktívnak” nevezte az egyeztetést, amelyen – elmondása szerint – a személyes találkozó lehetőségéről is beszéltek. Ugyanakkor óvatosságra intett egy kereskedelmi megállapodás tető alá hozásának esélyét illetően.

„Nincsenek csodák” – fogalmazott újságíróknak nyilatkozva Washingtonban, és hozzátette: reméli, hogy onnan fogják tudni folytatni a tárgyalásokat, ahol legutóbb abbamaradtak.

Keng Suang kínai külügyi szóvivő szerdán nem kommentálta Kudlow nyilatkozatát, és a telefonbeszélgetésről sem árult el több részletet.

A június végén Oszakában tartott tanácskozáson Donald Trump beleegyezett, hogy felfüggeszti a fennmaradó 300 milliárd dollár értékű kínai importcikkre tervezett pótvámok kivetését annak érdekben, hogy a kereskedelmi tárgyalások ismét folytatódhassanak. Az amerikai elnök emellett a Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalattal szembeni szankciók enyhítését is kilátásba helyezte. Kína cserébe amerikai mezőgazdasági termékek nagyobb mennyiségű beszerzését ajánlotta fel.

A világ két legnagyobb gazdasága között folyó kereskedelmi tárgyalások május elején szakadtak meg, miután amerikai vezetők azzal vádolták Kínát, hogy visszalépett korábban vállalt kötelezettségei egy részétől, amelyek már bekerültek a megállapodás csaknem teljesen kész szövegtervezetébe.

Kínai oldalról ezt cáfolták, és Washingtont tették felelőssé a túlzott nyomásgyakorlást hangsúlyozva.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.