Teljes határzárat rendelhetnek el Montenegróban

Az egész térségben romlik a koronavírus-helyzet, a politikusok szigorúbb korlátozásokat sürgetnek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Anadolu2021. 03. 03. 14:13
null
Podgorica, 2021. február 23. Egészségügyi dolgozó beadja az orosz fejlesztésû Szputnyik V koronavírus elleni vakcinát egy férfinek Podgoricában 2021. február 23-án. Az oltóanyagot Szerbia ajánlotta fel Montenegrónak, ahol így elkezdhetik az oltókampányt. MTI/AP/Risto Bozovic Fotó: Risto Bozovic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljes lezárásra, kijárási tilalomra és akár a határok ismételt lezárásra is sor kerülhet Montenegróban a politikusok bejelentései szerint. Az egészségügyi miniszter a teljes lezárást szorgalmazza a rossz járványmutatók miatt, a köztársasági elnök viszont határzárást követel.

Milo Djukanovics montenegrói államfő szerint komoly veszélyben van az állampolgárok egészsége, ugyanis nagyon magas a koronavírus halálos áldozatainak a száma. Az elnök szerint le kell zárni a határt, illetve csak negatív koronavírusteszttel lenne szabad belépni az országba, továbbá az oltási folyamat felgyorsítását is sürgeti. A helyzet Jelena Borovinics Bojovics egészségügyi miniszter szerint is súlyos, ezért a járvány kezelésével megbízott válságstáb a teljes lezárást és az egész országra kiterjedő kijárási tilalom bevezetését fontolgatja.

Egészségügyi dolgozó beadja az orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni vakcinát egy férfinek Podgoricában
Fotó: MTI/AP/Risto Bozovic

A montenegrói kormány még hétfőn rendelte el, hogy több városnak teljes karanténba kell vonulnia a koronavírus-esetek számának gyors emelkedése miatt. Az intézkedések szerint tegnap óta Ulcinj, Herceg Novi, Cetinje, Pluzine és Niksic települések karantén alá kerültek, Budva és Tivat esetében pedig – az ország fő turisztikai városai – már korábban meghozták a karanténkötelezettségi döntést. Sajtóértesülések szerint a közegészségügyi intézet javaslatára meghozott intézkedések március 10-ig maradnak érvényben. A szabályozás értelmében a felsorolt településeken tartózkodók nem hagyhatják el a városok határait, kivéve ha munka, tanulmány, valamint orvosi kezelés céljából utaznának.

Montenegróban a legfrissebb jelentések szerint nyolcan hunytak el egy nap alatt a koronavírus következtében és összesen 585 fertőzöttet jelentettek az egészségügyi intézmények. Az országot tavaly májusban már koronavírus-mentes övezetté nyilvánították, de negyven nap után újra megjelent a vírus. Eközben a térség más országaiban is romlik a járványhelyzet. Szerbiában a hónap eleje óta folyamatosan növekszik a betegek száma, tegnap 4157 személynél mutatták ki a fertőzést és 16-an hunytak el. Koszovóban nyolc halálos áldozatot és 1834 új megbetegedést jelentettek. Észak-Macedóniában heten hunytak el és 726 újabb esetet jelentettek a hatóságok, az országban szintén növekvő tendenciát mutat a fertőzöttségi ráta. Bosznia-Hercegovinában az elmúlt 24 órában 29 halálos áldozatról és 2109 új betegről számoltak be.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.