Terjed az orvvadászat Nepálban a járvány idején

Fokozódik az orvvadászat Nepálban az új koronavírus-járvány miatti lezárások idején, a vadorzók kihasználják, hogy kevésbé ellenőrzik őket.

Forrás: MTI2020. 04. 05. 22:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy elefántot és három krokodilt öltek meg, mióta március 24-én a világjárvány miatt kijárási korlátozást vezettek be az országban.

„Nem lepődtünk meg, számítottunk arra, hogy ilyesmi történik. Mióta megélénkült az orvvadászat, sűrítettük az őrjáratokat” – mondta el a dpa-nak szombaton Bisnu Praszad Srestha, a nepáli természetvédelmi minisztérium (DNPWC) szóvivője.

A minisztérium szakemberei hozzátették, hogy három súlyosan veszélyeztetett gangeszi gaviállal végeztek orvvadászok a Csitvan Nemzeti Park mellett, az elefántot a nyugat-nepáli Bardija Nemzeti Park közelében találták meg, áramütésben pusztult el.

Az ország nemzeti parkjai számos összetűzésről számoltak be az orvvadászok és a vadőrök között ebben az időszakban. Március 27-én lelőttek egy orvvadászt, a nepáli hadsereg egy vadőre pedig súlyosan megsebesült, amikor lövöldözés tört ki a Parsza Nemzeti Parkban.

Az orvvadászat fokozódása mögött a szakértők szerint több tényező is állhat: a világjárvány hatása a szegény emberek megélhetésére, az ellenőrzések csökkenése, az emberek mozgásának csökkenése és a vadállatok behatolása a lakott területekre.

„A lezárás miatt sokan térnek vissza a nagyvárosokból vidékre, köztük bűnözők is, akik ki akarják használni a veszélyhelyzetet” – mondta Ananath Baral, a Bardija Nemzeti Park vezető vadőre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.