Tinibandák tartanak rettegésben több európai országot + videók

Egyre gyakoribb jelenség Európában, hogy gyerekekből, tinédzserekből összeverődött bandák tartják rettegésben a környéket. A legtöbbször hátrányos helyzetből induló, vagy bevándorló hátterű fiatalok csoportosan támadnak, és rengetegen visszaesnek – tájékoztat a V4NA Hírügynökség.

Forrás: V4NA Hírügynökség2020. 08. 22. 13:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Svédország

Svédországban egyre nagyobb gondot jelentenek a tini bandák, amik sokszor rettegésben tartják a környéküket. A bandatagok közül sokan migráns háttérrel rendelkeznek, erre utal a beszámolók szerint az, hogy a támadásokról megjelent felvételeken a támadók szájából arabnak tűnő szavak hangzanak el.

A támadásokról egyébként nagyon sokszor jelennek meg videók a közösségi médiában, mert a bandák célja a megszégyenítés. Ennek általában fiatal svédek esnek áldozatul, akiket a támadók megvernek, megfenyegetnek, a cipőjük megcsókolására kényszerítenek, szélsőséges esetekben pedig le is vizelnek. Az sem példa nélküli, hogy a migráns hátterű fiatalok videóban fenyegetőznek a svédek ellen, és arról beszélnek, hogy lelövik őket.

Svédország pedig mindeközben naivan áll hozzá a helyzethez a fiatalokat illetően – mutat rá cikkében Blanche Sande. Bár egyre több olyan bűncselekményről lehet hallani, amit fiatalok követnek el, az emberek sokszor mégis inkább a társadalmat hibáztatják emiatt. A statisztikák ugyanakkor alátámasztják azt, amit az ember már a számos támadás híre után leszűrhet, miszerint a fiatalok körében egyre nagyobb méreteket ölt a bűnözés.

Sok esetben a rablás az, aminek nem csak elkövetői, de áldozatai is a fiatalok, például Stockholm környékén. Itt 2019. január és szeptember között például 845 esetben raboltak ki fiatalokat, ez pedig rekordnak számít. Ráadásul az elkövetők nagyon sokszor 15-17 évesek, a támadások pedig brutálisak. Az adatokból az is kiderül, hogy országszerte az erőszakos bűncselekményekben gyanúsított, 15 évnél fiatalabb elkövetők száma megduplázódott az elmúlt öt évben.

Franciaország

Franciaországban is hasonlóan durva a helyzet, ott az utóbbi időben szintén egyre gyakoribb jelenség a fiatalkori bűnözés. A Nouvel Observateur hetilap által közölt adatok szerint a tavalyi évben Párizsban 30, Pontoise-ban 60, Bordeaux-ban pedig 100 százalékkal megugrott a fiatalkori bűnözés. A francia fővárosban 2017-ben 3340 esetet jelentettek, ez a szám azonban 2019-ben már 4333 volt.

Azon kívül, hogy megszaporodtak a kiskorúak által elkövetett bűncselekmények, a támadások egyre kegyetlenebbek is Franciaországban. Vichy-ben augusztus elején egy hat fős, kiskorúakból álló társaság a nyílt utcán támadt rá egy állapotos nőre, akit többször megütöttek, majd a hajánál fogva lerántották a földre és azzal fenyegették, hogy addig verik, amíg elvetél.

A kiérkező rendőröktől sem riadtak vissza a támadók, sőt, provokálni kezdték őket, majd filmre vették a rendőri intézkedést és azt híresztelték az interneten, hogy rendőri erőszak áldozatává váltak. Végül két fiatalt őrizetbe vettek, a kismamát pedig bevitték a kórházba vizsgálatra.

A fiatalok körében mostanában egyre felkapottabb szórakozás a rodeózás is, ami viszont több francia város lakóinak az életét is megkeseríti. A tinédzserek már sportot űznek abból, hogy éjjel a motorjaikkal száguldoznak, felverve a pihenni akaró lakosokat. A vad száguldozás ráadásul több esetben is tragédiával végződött, néhány rendőrök elől menekülő fiatal halálos kimenetelű balesetet szenvedett.

A legutóbbi rodeós incidens Rive-De-Gier településén történt, ahol egy lopott autóval menekülő 16 éves fiatal fiú elvesztette az uralmát a jármű fölött és egy rendőrautóba csapódott. A baleset nem volt halálos kimenetelű, de a történtek után a fiatallal szimpatizáló helyiek rátámadtak a rendőrökre és tűzijátékkal lőtték őket, akik válaszul könnygázzal vertek vissza.

Reims városa sem úszta meg, ott szintén a rendőrökre támadt egy fiatalokból álló banda néhány nappal ezelőtt. A no-go zónákban már megszokott forgatókönyv szerint a fiatalok felgyújtottak több autót, majd bekerítették a kiérkező tűzoltókat és rendőröket, és tűzijátékkal kezdték lőni őket. A jelenet pár órával később megismétlődött a város egy másik kerületében.

Az utóbbi idők legérthetetlenebb, szintén tinédzserek által elkövetett bűncselekményét azonban egy olyan banális dolog váltotta ki Franciaországban, mint a maszkviselés. Ez a téma egyébként mostanában egyre gyakrabban vezet konfliktushoz, illetve tettlegességhez.

Neuilly-sur-Marne településén két 16 éves kamasz felpofozott és megrugdosott egy 30 éves ápolót, mindössze azért, mert megkérte őket, hogy vegyenek fel védőmaszkot – ami egyébként a szabályok szerint kötelező Franciaországban. Mint kiderült, az egyik támadónak ifjú kora ellenére korábban már volt dolga a rendőrséggel. A tinédzsereket bűnügyi felügyelet alá helyezték.

Belgium

A fiatalkorú bűnözők tehát több esetben is bevándorló háttérrel rendelkeznek – éppen ezért gyakoribbak az ilyen támadások a bevándorlással különösen sújtott országokban, így például Franciaországban vagy Svédországban. Hasonló a helyzet Belgiumban is, ahol a jelenség elsősorban a fővárosra, Brüsszelre jellemző, és ott is bizonyos kerületekben koncentrálódik.

Zömében bevándorlók lakta városrészekről van szó, ahol az emberek gyakran a rendőrökre is rátámadnak. A legutóbb esetnél az egyik ilyen hírhedt, migránsokkal teli negyedben egy 17 éves tinédzser nem akarta igazolni magát a rendőrök előtt, majd a körülötte állókat is arra kérte, csatlakozzanak hozzá. A zavargásból végül tömegverekedés lett, egy rendőrt pedig megkéseltek – neki az volt a szerencséje, hogy golyóálló mellény volt rajta, így nem halt bele a hátszúrásba.

A felbujtó egyébként egyike volt azoknak a fiataloknak, akik egy héttel korábban a tengerparton, Blankenberge városában tömegverekedésben vettek részt. A fiút akkor le is tartóztatták, de hamar visszaesett, hiszen a két incidens között alig egy hét telt el.

A fiataloknak nem sok kell ahhoz általában, hogy verekedést kezdeményezzenek, főleg akkor bátrak a bandatagok, amikor egyetlen ellenféllel állnak szemben. Ez történt július elején a kelet-flandriai Ninove egyik parkjában, ahol egy fiatalokból álló banda azért támadt rá egy fiúra, mert az nem akarta nekik odaadni a mobiltelefonját. Az üldözést és a verekedést egyikük videóra vette, amin hallható, hogy valaki arra biztatja a többieket, verjék agyon a szerencsétlen fiút.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.