Tizenkilenc európai országban a delta variáns a domináns

Jelentősen csökkenti a súlyos megbetegedések és halálozás kockázatát a teljes körű oltás.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 07. 24. 9:55
WHO
This photograph taken on March 5, 2021 shows the flag of the World Health Organization (WHO) at their headquarters in Geneva amid the Covid-19 coronavirus outbreak. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP) Fotó: Fabrice COFFRINI Forrás: Europress_AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszonnyolc európai ország közül tizenkilencben immár a koronavírus jóval fertőzőbb delta variánsa domináns – közölte pénteken az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC).

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) zászlaja lobog a szervezet genfi székhelye előtt
Fotó: Fabrice Coffrini / Europress_AFP

A június 28. és július 11. között regisztrált adatok alapján egyértelműen sikerült megállapítani, hogy a szóban forgó 19 országban átlagosan 68,3 százalék volt azoknak az aránya, akik a koronavírus delta variánsával fertőződtek meg, míg 22,3 százalékra csökkent azoknak az aránya, akik a koronavírus előző domináns, alfa nevű brit variánsával fertőződtek meg.

A WHO és az ECDC egyúttal felhívta a figyelmet annak szükségességére, hogy fokozzák a koronavírus terjedésének megfékezését célzó erőfeszítéseket. Az Európában feljegyzett koronavírus-fertőzöttek száma az elmúlt négy hét mindegyike során nőtt. Ez a növekedés kifejezetten gyors volt a fiatalabbak körében. A koronavírus delta variánsa már csaknem az összes európai országban megjelent. A jelenlegi tendenciák szerint a következő hónapok során világszerte a delta variáns válik dominánssá.

– Messze vagyunk még a járvány végétől, és sajnálatos módon számos térségbeli országban a koronavírusos esetek számának jelentős növekedésének lehetünk szemtanúi a rendkívül fertőző delta variáns terjedésével összefüggésben – jelentette ki Hans Kluge, a WHO európai igazgatója. Kluge szerint ugyanakkor jó hír:

az adatok egyértelműen azt mutatják, hogy jelentősen csökkenti a súlyos megbetegedések és halálozás kockázatát a teljes körű oltás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.