Többfrontos amerikai háború

Mark és Patricia McCloskey, a hatvanas éveikben járó amerikai házaspár akcióján vitázik napok óta az Egyesült Államok. A Missouri állambeli St. Louis városában élő McCloskey-ék váltak az elmúlt hetekben kiújult amerikai médiaháború és kultúrharc jelképeivé, miután vasárnap este videófelvétel készült róluk, amint lőfegyvereikkel kergetik el a magánterületen járkáló tüntetőket.

Magyar Nemzet
2020. 07. 03. 6:05
Protest against Mayor Lyda Krewson, in St. Louis, Missouri
Patricia McCloskey, háttérben a férje, Mark. A kamerák kereszttüzébe kerültek Fotó: Lawrence Bryant Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok-szerte kirobbant és hetek óta tartó rasszizmusellenes tüntetések történetének újabb fejezeteként vasárnap St. Louis belvárosába vonult tiltakozók közül többen egy kapuval védett, több lakóházat magába foglaló magánterületre hatoltak be. Egy videófelvétel tanúsága szerint a 63 éves Mark McCloskey és 61 éves felesége, Patricia lőfegyverekkel felszerelkezve jöttek ki a házukból, és távozásra szólították fel az otthonuk előtt elvonuló birtokháborítókat. A házaspár kiabálva közölte a tüntetőkkel, hogy magánterületen vannak, ezért azonnal hagyják el azt.

Patricia McCloskey, háttérben a férje, Mark. A kamerák kereszttüzébe kerültek
Fotó: Reuters

– Egy lincselő tömeg áldozata lehettem volna. Nem érdekelt, milyen színű a bőrük, mi volt az indítékuk. Attól féltem, hogy letarolnak, megölnek, felgyújtják a házamat – nyilatkozta a férfi a sajtónak néhány nappal az incidens után.

Mark McCloskey szerint a magatartásuk jogos volt, hiszen a tüntetők fenyegető megjegyzéseket és kézmozdulatokat tettek.

Míg az amerikai jobboldali média nagy része védelmébe vette McCloskey-ékat – felhívva a figyelmet Missouri állam törvényeire, miszerint a birtokháborítók ellen szabad a halálos fegyver használata –, addig a baloldal a tüntetők mellé állva felháborodásának adott hangot a házaspár magánakciója miatt. Nem tetszett a viselkedésük Kimberly Gardner helyi körzeti ügyésznek sem, aki nyomozást rendelt el az incidens miatt. – Nem toleráljuk az erőszak használatát azok ellen, akik alkotmányos jogaikat gyakorolják – mondta Gardner a szerinte békésen viselkedő tüntetőkről. Hozzátette: együttműködik a rendőrséggel, és nyomozás indul a történtek miatt.

A V4NA hírügynökség megjegyzi:

Kimberly Gardner Soros György támogatását élvezi. A színes bőrű ügyész 2016-ban pályázott a pozícióra, és komoly támogatásokat kapott a tőzsde­spekulánstól.

Kimberly Gardner továbbá az ellenzéki Demokrata Párttal szimpatizál, és azt a Black Lives Matter mozgalmat is támogatja, amely felkarolta és feltüzelte az elmúlt hetek tüntetéseit, amelyek egyes nagyvárosokban gyakran erőszakba, zavargásokba és a rendőrség elleni támadásokba csaptak át. A V4NA közölte: Gardner korábban szóváltásba keveredett Missouri állam republikánus főügyészével, Eric Schmittel is. Schmitt szerint az ügyész szabadon engedett 36 zavargót, akiket az erőszakos megmozdulásokon elkövetett tetteik miatt tartóztattak le.

A St. Louis-i házaspár az udvarukban tartott tüntetés idején. A Soros-támogatást élvező ügyész szerint alkotmányos jog a felvonulás
Fotó: Reuters

Mark McCloskey ügyvédje egyébként a napokban többször is a sajtó értésére adta, hogy ügyfele éppenséggel támogatja a feketékkel szembeni igaz­ságosabb bánásmódot követelő tüntetéseket, sőt az ügyvédként tevékenykedő McCloskey maga is védett korábban rendőri atrocitást elszenvedő személyeket.

Szocialista forradalom

Szocialista forradalomra készül a Demokrata Párt, írja új könyvében a jobboldali Breitbart hírportál szerkesztője.

Joel Pollak szerint az utcai zavargások csak az első lépései annak a folyamatnak, amivel Donald Trump ellenzéke magához ragadná a hatalmat.

A szocialista forradalommal elbontanák az akadályt a demokrata környezetgazdasági reformterv, a zöld New Deal előtt, s leomlanak a falak az illegális bevándorlók elől is.

Pollak szerint az utcai zavargások valójában a demokraták radikális választási kampánya, végső céljuk pedig az Egyesült Államok intézményrendszerének leépítése.

Felszámolták a rendőrmentes zónát

Falfirkák, szemét és pusztítás maradt hátra a szerdán felszámolt, úgynevezett rendőrmentes tüntetői zónában Seattle-ben. A rendőrségi akció hajnalig tartott, harmincegy radikálist tartóztattak le. A belváros Capitol Hill kerületében létrejött CHOP (Capital Hill Occupation Protest) terület az elmúlt hetek amerikai tüntetéseinek egyik legnagyobb figyelmet kapott helyszínévé vált.

A feketék elleni rendőri erőszak miatt indult, majd szélsőbaloldali szlogeneket is hangoztató mozgalom Seattle-ben egy teljes körzetet foglalt le, a területet körbezárta és fegyveresekkel védte.

Csakúgy, mint a helyi rendőrőrsöt, ahol be is szüntette a munkavégzést az igazságszolgáltatás, de az erőszakos tüntetőkkel szembeni félelmük miatt a mentők és a tűzoltók is megválogatták az innen érkező hívásokat. Bár korábban mind Seattle demokrata polgármestere, mind a rendőrfőnök együttérzően nyilatkozott a tüntetők akciójáról, szerdára elfogyott a városvezetés türelme.

Fotó: MTI/AP/Steve Ringman

A fegyveresek által körülkerített és lezárt részen ugyanis az elmúlt napokban elharapódzott az erőszak: több lövöldözés volt, két fekete tinédzsert agyonlőttek, többeket kórházban ápolnak. A rendőrség korábban a Twitteren közölte: dokumentált információi vannak rablásokról, támadásokról és más erőszakos bűncselekményekről. Jenny Durkan polgármester szerdán végül rendeletet adott ki, és törvénytelen gyülekezésnek nevezte az övezetet. Carmen Best rendőrfőnök a közleményében pedig bejelentette, hogy a rendőrség megkezdte a fegyveres tüntetők által mintegy két héttel ezelőtt létrehozott övezet felszámolását. Az akció végül kisebb atrocitásokkal sikeresen befejeződött. Harmincegy embert letartóztattak, az utcai zavargások egészen tegnap hajnalig tartottak. A hatóságok egyben megkezdték a körzet kitakarítását is, a rendőrség közleménye szerint lesújtó állapotok maradtak hátra a zónában. Donald Trump amerikai elnök már korábban kérte a város polgármesterétől, hogy lépjen fel az erőszakos tüntetőkkel szemben, akiket belföldi terroristáknak nevezett. (B. V.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.