Több mint 60 év után először választottak tartományi kormányzókat Kubában

Forrás: MTI2020. 01. 19. 19:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tartományi kormányzókat választottak Kubában, először az 1959-es forradalom óta eltelt több mint 60 évben.

A karibi szigetország 15 tartományát egy-egy kormányzó és kormányzóhelyettes vezeti. A tisztséget az új alkotmányban vezették be ismét.

A dpa német hírügynökség szerint a lépés célja a hatalom részleges decentralizálása az önkényuralmi államban, bár minden egyes kormányzó számára kijelölik a Kubai Kommunista Párt egy titkárát, akinek jóvá kell hagynia a döntéseket.

A kormányzók kinevezését 167 tanács mintegy 12 200 képviselője hagyta jóvá szombaton. Meglepetés nem született, mivel minden egyes tartomány élére egy-egy kormányzót és kormányzóhelyettest jelölt Miguel Díaz-Canel kubai elnök. Az államfő által javasolt összes jelöltet megválasztották – közölte Alina Balseiro, a kubai választási iroda vezetője az állami televízióban.

A német hírügynökség szerint a 2019-es alkotmánnyal megreformálják és korszerűsítik a kubai kormányzati rendszert, az 1970-es évek óta először van az országnak például miniszterelnöke. A cél azoknak a pozícióknak a felosztása, amelyeket a forradalmi vezető, Fidel Castro és testvére, Raúl Castro évtizedek óta magánál tartott. A változtatások azonban nem jelentik azt, hogy az ország a nagyobb mértékű demokrácia felé mozdulna el, mivel továbbra is a Kubai Kommunista Párt az egyetlen engedélyezett párt a szigetországban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.