Több mint félmillióan megkapták már a második dózist is Szerbiában

Gőzerővel oltanak, miközben a szakemberek mégis a rendkívüli állapot bevezetését javasolják. Szerbiában a lakosság egy jelentős része már átesett a vakcináción. A hétmilliós országban másfél millióan legalább egyszer be vannak már oltva, míg több mint félmillióan közülük már a második adagot is megkapták. Ugyanakkor a nagyvárosokban gyakran nem tartják be a korlátozásokat, fittyet hánynak a figyelmeztetésekre is, és tömeges összejöveteleket, illegális bulikat szerveznek. Szakemberek szerint ez és a fertőzőbb vírustörzsek megjelenése okozza, hogy a helyzet ismét romló tendenciát mutat. Elsősorban a fővárosban és Újvidéken regisztráltak az utóbbi napokban mind több koronavírusos esetet. A kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépre szorulók száma is nőtt.

Tóth Péter (Vajdaság)
2021. 03. 05. 6:03
null
Koronavírus elleni oltóanyagot tartalmazó dobozt visz két munkás a szerb határ közelében fekvő észak-macedóniai Tabanovcéban 2021. február 14-én. Szerbia 4680 adag Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinát ajándékozott Észak-Macedóniának, így már a jövő héten megkezdődhet az észak-macedón egészségügyi dolgozók beoltása. MTI/EPA/Georgi Licovszki Fotó: Georgi Licovszki
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A többségében magyarok lakta Topolyán egy évvel ezelőtt, 2020. március 6-án jegyezték fel hivatalosan az első esetet Szerbiában. A közép-bácskai városka azonban nem vált gócponttá. Illés Csilla, a topolyai egészségház igazgatónője a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy az általa vezetett intézményben foglalkoztatottak közel fele már megkapta a védőoltás második adagját is.

Az egészségház a mintegy 15 ezres lélekszámú Topolya város és a közigazgatásilag hozzá tartozó több kistelepülés lakójának, összesen mintegy harmincezer embernek az egészségügyi ellátását végzi 206 foglalkoztatottal.

Az egészségügyi dolgozók előnyt élveztek, de az oltás esetükben is önkéntes, és a vakcina fajtájának kiválasztása is tetszőleges volt. Közel ötven százalékuk már be van oltva, egy részük pedig korábban átesett a fertőzésen. Az igazgatónő azt is elmondta, hogy az egészségház oltópontjain Sinopharm-, AstraZeneca- és Pfizer-vakcinával oltottak eddig, a Szputnyik V-t igénylőket logisztikai megfontolásból, szervezetten szállították a mintegy harminc kilométerre lévő, szabadkai oltópontra. Hozzátette, az általános gyakorlat szerint a Sinopharm és a Pfizer esetében három hétre történik az újraoltás, míg az AstraZeneca esetében a második adagot 12 hét elmúltával kapják meg az oltásra önként jelentkezők.

Nincsenek komolyabb mellékhatások

Hallgató Tünde, a topolyai egészségház koronavírus-részlegének orvosa a kezdetektől felügyeli és koordinálja a vakcinációt. Lapunknak elmondta, hogy a közép-bácskai kisváros egészségügyi intézményében kialakított oltópontokon eddig már mintegy ötezer oltást adtak be. A kínai Sinopharm típusú vakcina mellett az AstraZeneca és a Pfizer–BioNTech szérumával is folyamatosan oltanak. Eddigi tapasztalatairól beszámolva elmondta:

komolyabb mellékhatásokat eddig nem tapasztaltak. Ugyanakkor mindhárom vakcinatípusnál előfordultak – körülbelül azonos arányszámban – helyi tünetek, például enyhe fájdalom az oltás helyén, illetve bőrpír szintén az oltás helyén és annak környékén.

Mindössze egy-két olyan eset volt eddig, amikor hőemelkedésről, fáradékonyságról számoltak be az oltást követő egy-két napon a páciensek. Elsősorban az idősebb korosztály, illetve az elsőbbséget élvező páciensek oltása történt meg eddig, a beoltott mintegy ötezer polgárból körülbelül háromezer-ötszázan már a második adagot is megkapták.

Hallgató Tünde azt is elmondta, hogy a legtöbb fertőzöttet november–decemberben regisztrálták Topolya város területén. Bár az oltás jól halad, az utóbbi napokban ismét megnőtt azok száma, akik a koronavírus-fertőzésre utaló tünetekkel jelentkeznek. Hangsúlyozta, hogy a jó oltási eredmények ellenére továbbra is nagyon fontos az óvintézkedések betartása. A vírusnak nagyon sok tünetmentes hordozója is lehet, a nyájimmunitás kialakulásához a lakosságnak a mostaninál nagyobb átoltottságára van szükség. – A jó oltási eredmények és az emberek fokozott érdeklődése ellenére ettől még távol állunk, miközben az egyedüli tartós és biztos megoldás a vakcina – fogalmazott a doktornő.

Veszélyben az egészségügy

Szerbiában országos szinten – a kiváló oltási eredmények ellenére – a szakemberek a helyzet rosszabbodásától tartanak. Predrag Kon, az egyik legismertebb epidemiológus, a válságstáb tagja kijelentette, hogy szerinte a rendkívüli állapot bevezetése lenne indokolt. Ennek nincs alternatívája, máskülönben össze fog omlani az egészségügyi rendszer.

– Egyedül az emberek közötti érintkezés megakadályozása hozhat eredményt

– fogalmazott Kon. Az állami televízióban nyilatkozva elmondta, hogy a válságstáb egészségügyi szakértői a rendkívüli állapot bevezetését, az összes objektum bezárását javasolták, kivéve a gyógyszertárakat, az élelmiszerüzleteket és az üzemanyagtöltő állomásokat. Nem javasolhatnak mást, jelezte Predrag Kon.

– Az egész társadalomnak felelősséget kell vállalnia, és tudjuk, hogy egy ilyen intézkedés gazdasági csapást jelent, de ettől függetlenül ez menthet meg életeket. Ezt nyíltan ki kell mondanunk. Be kell szüntetni az egymással történő érintkezéseket, máskülönben összeomlik az egészségügyi rendszer – figyelmeztetett az epidemiológus. Kon elmondta továbbá, hogy bebizonyosodott, Szerbiában is jelen van a gyorsabban terjedő brit vírustörzs.

A szerb elnök ugyanakkor azt mondta, az ország még messze van a rendkívüli helyzet bevezetésétől. Alekszandar Vucsics hozzátette, hogy ez ügyben a kormány tagjaival még egyeztetnek.

– Az emberek dolgozni akarnak, a gazdaságnak működnie kell

– fogalmazott kedden, amikor Szarajevóba látogatott abból az alkalomból, hogy Szerbia ötezer adag koronavírus elleni vakcinát adományozott Bosznia-Hercegovinának.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.