Tokajev győzelmét jelzik a kazah elnökválasztáson az exit pollok

Kaszim-Zsomart Tokajev ideiglenes elnök a voksok mintegy 70 százalékát szerezte meg a vasárnap tartott előrehozott elnökválasztáson a szavazatukat leadók megkérdezésén alapuló exit pollok szerint.

Forrás: MTI2019. 06. 09. 23:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ajnur Mazsitova, a Közvélemény nevű közvélemény-kutató intézet vezetője szerint a 13 ezer 200 szavazópolgár megkérdezésével végrehajtott felmérés szerint Tokajev három százalékos hibahatár mellett a szavazatok 70,13 százalékát tudhatja magáénak.

Második helyen Amirzsán Koszanov kazah ellenzéki politikus, az Ult tagdiri (Nemzet sorsa) nemzeti-hazafias mozgalom jelöltje végzett a voksok 15,39 százalékával. A többi jelölt, Danija Eszpajeva 5,82 százalékot, Zsambil Ahmetbekov 3,86 százalékot, Toleutaj Razsimbekov 3,03 százalékot, Amangeldi Taszpihov 1,41 százalékot, Szadibek Tugel pedig 0,86 százalékot szerzett.

Szabila Musztafina, a kazah választási bizottság titkára sajtótájékoztatóján közölte, hogy a választási résztvétel 77,4 százalékos volt.

Kazahsztánban azért kellett a tervezettnél korábban megtartani a választást, mert – harminc évi kormányzást követően – Nurszultan Nazarbajev két és fél hónappal ezelőtt meglepetésszerűen lemondott az államfői posztról.

A választás legnagyobb esélyese már a kezdettől fogva Kaszim-Zsomart Tokajev ideiglenes elnök volt, akit Nazarbajev nevezett ki utódjául. Vele szemben hat, Kazahsztánban is alig ismert jelölt indult.

Tokajev „valódi, nyílt és igazságos” választást ígért. A korábbi választásokat azonban nyugati megfigyelők sem szabadnak, sem tisztességesnek nem találták.

Emberi jogi szervezetek szerint Kazahsztánban elnyomják az ellenzéket és a másként gondolkodókat.

Az elnökválasztás napján ellenzéki tömegtüntetések voltak Almatiban és Nur-Szultanban. Hivatalos közlés szerint a kazah biztonsági erők a hatósági engedéllyel nem rendelkező megmozdulások mintegy ötszáz résztvevőjét vették őrizetbe. Helyszíni beszámolók és felvételek szerint a rendőrség erőt alkalmazott a tüntetők szétkergetéséhez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.