Tömegmészárlást hiúsítottak meg

Kommandószerű merényletsorozatot tervezett németországi mecsetek és az imára összegyűlt hívek ellen az a szélsőjobboldali csoport, amelynek tizenkét tagját még pénteken vették őrizetbe. A német hatóságok tegnapi bejelentése szerint sokkoló felfedezést tettek, példátlan támadást hiúsítottak meg.

2020. 02. 18. 8:48
Police officers are seen in front the Cologne Central Mosque before it's official inauguration in Cologne
Rendőrök állnak a muszlimok kölni központi imahelye előtt. Egyre nagyobb szükség van rájuk Fotó: Thilo Schmuelgen Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kisebb német települések mecsetjei elleni támadásokat, illetve német politikusok elleni merényleteket tervezett egy szélsőjobboldali csoport, amelynek tagjait pénteken vette őrizetbe a rendőrség az ország több városában végrehajtott razziákban. A házkutatások során lőfegyvereket és robbanószerek gyártására alkalmas tárgyakat is lefoglaltak.

– Sokkoló dolgokat lepleztünk le: olyan sejtekről van szó, amelyek nagyon rövid idő alatt radikalizálódtak – mondta hétfői sajtótájékoztatóján Björn Grünewälder, a belügyminisztérium szóvivője, utalva arra, hogy a csoport tagjai tavaly a Whats­App csevegőapplikáción kerültek kapcsolatba egymással, később személyes találkozókat is szerveztek, és szeptemberben megalapították A kemény mag nevű szervezetüket.

Német sajtóbeszámolók szerint ahhoz a tavaly márciusi támadássorozathoz hasonló merényleteket terveztek, amelyben egy, a fehérek felsőbbrendűségét hirdető, bevándorlásellenes férfi az új-zélandi Christchurch város két mecseténél tüzet nyitott az imára összegyűlt emberekre, és közülük 51-et meggyilkolt. Ugyancsak tavaly októberben a Szász-Anhalt tartománybeli Halle zsinagógájában tervezett tömegmészárlást egy felfegyverkezett 27 éves német állampolgár, aki végül nem tudott áthatolni a zsinagóga megerősített biztonsági kapuján, és az épület melletti temetőbe sem jutott be. Lelőtt viszont két járókelőt, mielőtt a rendőrség elfogta.

A pénteken őrizetbe vett tizenkét férfi közül négyen vettek volna részt a támadások végrehajtásában, nyolcan pénzügyi támogatást nyújtottak a támadássorozathoz. A Der Spiegel hírmagazin értesülései szerint ezek a „kommandók” tíz különböző tartományban terveztek lecsapni, az ARD televíziónak nyilatkozó szakértő szerint azonban konkrét részleteket egyelőre nem dolgoztak ki. Egy 53 éves, Augsburgból származó, Werner S.-ként azonosított férfi a csoport vezetője, aki egy múlt heti találkozón vázolta fel terveit: ezek szerint összesen tíz mecsetet vettek volna célba lőfegyverekkel. Sajtóbeszámolók szerint abban reménykedtek, hogy a merényletekkel ellentámadásokat provokálnak ki, amelyek végül polgárháborúhoz vezetnek Németországban. – A céljuk az volt, hogy megrendítsék és végül megdöntsék a szövetségi köztársaság állam- és társadalmi rendjét – közölte a főügyészség.

A radikális iszlamizmussal párhuzamosan a radikális jobboldali, illetve náci ideológiák terjedése is aggasztja a német államot. Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter decemberben jelentette be, hogy hatszáz fővel növelik a szélsőjobboldali mozgalmakat megfigyelés alatt tartó rendőrségi és titkosszolgálati állományt. A belügyminisztérium adatai szerint harminckétezerre tehető a jobboldali szélsőségesek száma Németországban. A múlt év első felében 8605 bűncselekményt követtek el szélsőjobboldali csoportok, ami kilencszázzal volt több az egy évvel korábbi adathoz képest. Az esetek között nem szerepelt a migránsokkal szimpatizáló Walter Lübcke, a CDU hesseni politikusának tavaly júniusi meggyilkolása, noha a tett elkövetésével egy neonáci csoportot hoztak összefüggésbe.

Rendőrök állnak a muszlimok kölni központi imahelye előtt. Egyre nagyobb szükség van rájuk
Fotó: Reuters

Az elmúlt években a német hadseregben, a Bundeswehrben megbúvó náciszimpatizánsokra lettek figyelmesek a hatóságok, és 450 gyanús személyt figyeltek meg, akik közül hatvannégyen az Európa-szerte terebélyesedő Identitárius mozgalomnak lehetnek a tagjai, szintén hatvannégyen pedig a Reichsbürger nevű csoportosulásnak. Szakértők véleménye szerint a rendőrség és a hadsereg azért vonzó a szélsőjobboldali csoportok számára, mert ott könnyebben toboroznak új tagokat.

– Ez a két szerv sokkal konzervatívabb, mint a társadalom többi része. A jogot és a rendet pedig sokuk szerint megsértették, különösen a migrációs válság kezdetén, 2015-ben – nyilatkozta nemrég Fabian Virchow, a düsseldorfi egyetem témában jártas professzora. Kijelentése összecseng azzal, hogy a pénteken őrizetbe vett Werner S. az észak-rajna–vesztfáliai rendőrség hivatalnoka, akit azonnal felfüggesztettek tisztségéből.

Vádemelés Norvégiában

Gyilkosság és terrorizmus gyanújával hivatalosan vádat emeltek Norvégiában tegnap az ellen a férfi ellen, akit a fővároshoz közeli mecsetben elkövetett lövöldözéssel és mostohahúgának meggyilkolásával gyanúsítanak. A huszonkét éves Philip Manshaus augusztusban vadászpuskával és pisztolyokkal felfegyverkezve érkezett a norvég főváros Baerum nevű elővárosában lévő Al-Noor Iszlám Központba, és lövöldözni kezdett. A támadásban egy ember megsebesült. Manshaust azzal is gyanúsítják, hogy meggyilkolta négy évvel fiatalabb, kínai származású, örökbefogadott mostohahúgát. A norvég média szerint Manshaust több rasszista és iszlámellenes merénylet inspirálta, köztük a tavalyi christchurchi terrortámadás. Hans Sverre Sjøvold, a norvég hírszerzési szolgálatok vezetője Manshaus őrizetbevételekor azt mondta, korábban kaptak ugyan figyelmeztetést a gyanúsítottról annak szélsőséges nézetei miatt, de a kockázati elemzés után nem látták indokoltnak a vizsgálat folytatását, és semmi sem utalt arra, hogy Manshaus terrortámadásra készül. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.