Történelmi gesztus Izraelnek

Washington szerint nem ütközik a nemzetközi jogba a zsidó telepek létesítése az 1967-ben megszállt, palesztin többségű területen.

2019. 11. 20. 16:00
Protestors carry wooden sticks as they stand on a roof during the evacuation of Jewish settler families from the illegal outpost of Netiv Ha'avot in the occupied West Bank
ISRAEL-PALESTINIANS/SETTLEMENTS Fotó: Ronen Zvulun
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy 1978 óta hangoztatott amerikai álláspont felrúgásával haragította magára ismét az arab világot a Trump-adminisztráció, miután Mike Pompeo külügyminiszter most bejelentette: Washington szerint nem ütközik a nemzetközi jogba a zsidó telepek létesítése az 1967-ben megszállt, palesztin többségű területen. – A kérdésben a Trump-kormányzat szembemegy az Obama-adminisztráció szemléletével, mivel úgy látja, az izraeli civil települések Ciszjordániában való létrehozása nem összeegyeztethetetlen a nemzetközi joggal – fogalmazott az amerikai diplomácia vezetője. A The Jerusalem Post úgy tudja, a döntést a külügyminisztérium jogi irodája által lefolytatott egyéves felülvizsgálati időszak előzte meg, amelyen számos nemzetközi jogi szakértővel és különböző kormányok képviselőivel egyeztetve döntöttek a történelmi irányváltás mellett. Az Egyesült Államok Jimmy Carter elnöksége, 1978 óta törvényellenesnek minősítette a zsidó telepek létesítését a palesztin területeken, összhangban a témában kiadott ENSZ-határozatokkal. Elemzők ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, a Trump-kormány eddig sem tekintette illegálisnak a telepeket, így ez a döntés csak hivatalosabbá tette az eddigi álláspontot.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök a döntés bejelentését köve­tően szinte azonnal köszönetet mondott Donald Trumpnak: a lépés történelmi igazságtalanságot hoz helyre. A kormányfői szék megtartásáért küzdő hetvenéves politikusnak egyébként ismét jól jött külpolitikájának a Trump-adminisztrációtól érkező támogatása, miután legnagyobb politikai ellenfelének, a Kék-fehér centrista tömörülés élén álló Beni Gancnak éppen ma jár le a kormányalakítási megbízatása. A ­Háárec izraeli lap szerint ráadásul nagy valószínűséggel sikertelen lesz Ganc. Annyi mindenesetre bizonyos, a Netanjahu megbuktatását célul kitűző ellenzéki politikus esetleges koalíciója szinte teljesen a jelenlegi kormányfő kezében van. A palesztinok azonban egyáltalán nem voltak elragadtatva Washington külpolitikai fordulatától. Mahmúd Abbász palesztin elnök szóvivőjén keresztül azt üzente, az Egyesült Államoknak nincs jogosultsága arra, hogy nemzetközileg legitim határozatokat tagadjon meg. Az Arab Liga közleményben ítélte el az amerikai döntést, Egyiptom és Jordánia pedig külön nyilatkozatban hangsúlyozta: az amerikai lépést ellehetetleníti a kétállami megoldás megvalósulását. Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter a Twitter mikroblogon azt írta: egyetlen ország sem áll a nemzetközi jog felett, annak szempontjából pedig semmilyen érvényük nincs a másokat kész tények elé állító kijelentések.

Az Európai Unió szintén elhatárolódott az amerikai döntéstől. Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője kijelentette: az unió változatlanul törvénytelennek tekinti az izraeli településpolitikát a megszállt palesztin területeken.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.