Történelmi jobboldali győzelem Umbriában

Ötven év baloldali kormányzás után Umbriában helyhatósági választást nyert a Liga vezette jobboldali koalíció. Az eredmények összesítése alapján a voksok több mint 57 százalékát szerezték meg a régióban.

Magyar Nemzet
2019. 10. 29. 10:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötven év baloldali kormányzás után Umbriában helyhatósági választást nyert a Liga vezette jobboldali koalíció. Az eredmények csaknem teljes összesítése alapján a voksok több mint 57 százalékát szerezték meg a közép-olaszországi régióban, a Liga ezzel több szempontból is sikert ért el.

Umbria ugyanis a legdélebbi régió, ahol az északolasz erőnek számító Liga saját elnökjelölttel tudott győzelmet aratni, rá­adásul a vörös fellegvárnak tartott térségnek a hetvenes évek óta kizárólag baloldali-balközép elnöke volt. Matteo Salvini pártja és a vele szövetségben lévő jobboldali alakulatok ráadásul toronymagasan nyertek, miközben a balközép koalíció jelöltje húsz százalékponttal maradt le. Soha ilyen rossz eredményt nem értek még el. A Rómában a baloldali Demokrata Párttal koalíció­ban kormányzó Öt Csillag Mozgalom Umbriában tíz százalék alá zuhant a négy évvel ezelőtti 14 százalékról.

Matteo Salvini sajtótájékoztatóján történelmi eredményről, a demokrácia ünnepéről beszélt. Egyben kijelentette, hogy a jelentéktelen Conte-kormány napjai meg vannak számlálva.

Silvio Berlusconi, a Ligával szövetségben lévő Forza Italia elnöke megjegyezte, ­Umbria bizonyította, hogy a jobbközépnek joga van a kormányzásra. Válaszul az olasz kormányfő, ­Giuseppe Conte közölte, hogy nem mond le, mert, mint fogalmazott, hiba lenne most megállni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.