Történelmi próba előtt áll Kína

Miközben Peking következetesen a gazdaság megerősödését kommunikálja, egyes elemzések szerint a járvány után nagyon is jelentős kihívások elé néz a világ legnépesebb állama. Bár a termelés visszaállt, kutatók szerint a fogyasztás növelése nélkül a kínai gazdaság nagy bajban lehet. Kérdés, az ott termelő nyugati vállalatok a járvány után költöznek-e?

Buzna Viktor
2020. 04. 29. 6:50
null
A termelési oldallal nincs probléma, a fogyasztást kell élénkíteni Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Elnök úrnak igaza van. Egyeseknek érdemes fertőtlenítőszert befecskendezniük maguknak, esetleg gargarizálhatnak is vele. Így nem terjesztenék a vírust, a hazugságokat és a gyűlöletet – reagált Donald Trump amerikai elnök szavaira Hu Csao-ming, a Kínai Kommunista Párt tisztviselője. Trump a múlt héten beszélt arról, hogy érdemes lehet fertőtlenítőszerrel gyógyítani a koronavírust; megjegyzésén megütközött a közvélemény. Az Egyesült Államok és Kína között dúló konfliktusban pedig ezt Peking sem hagyhatta szó nélkül. Hu Csao-ming Twitter-bejegyzése más szempontból is érdekes. Megjegyzi, hogy az Egyesült Államok akár Kínától is vásárolhatna fertőtlenítőszert, mivel az ázsiai ország annak legnagyobb exportőrévé vált. Mivel az amerikai gazdaságot különösen érzékenyen érintheti a koronavírus-járvány, a pártfunkcionárius szavaival bizonyára a kínai gazdaság stabilitására is célozhatott.

Azzal aligha lehet vitatkozni, hogy központosított gazdaságának, valamint egyedülálló termelési kapacitásának köszönhetően Kína gyorsan reagált a járványra. A South China Morning Post elemzése szerint naponta 160 millió maszkot gyártottak le országosan, a Tienjancsa kínai üzleti adatbázisban pedig mintegy kilencezer olyan új kínai üzemet regisztráltak, ahol elkezdődött idén a felszerelések gyártása. A fertőtlenítőszerek területén pedig több mint duplájára nőtt az export: hivatalos kínai statisztikák szerint tavaly március­ban 4800 tonnát adtak el külföldre, a koronavírus-járvány következtében idén márciusban ez 10 300 tonnára ugrott.– Attól, hogy egyes iparágak profitálnak a járványból, a kínai gazdaság még nincs túl a megpróbáltatásokon – mondták a berlini Merics kutatóintézet online szakmai konferenciáján elemzők.

A nyugati kutatók borús képet festettek a helyzetről. Az első negyedévben a hivatalos statisztikák szerint is 6,8 százalékkal esett vissza a kínai gazdaság, a konferen­cián megszólalók szerint ennél jóval nagyobb is lehet a baj. – A kínai gyártási kapacitás több mint kilencven százalékkal visszaállt, a termelésoldalon tehát nincs gond – fogalmazott Alicia García-Herrero, a brüsszeli Bruegel intézet kutatója. Elmondta: a probléma a fogyasztással van, ami a járvány miatt a világgazdaságban és Kínában is visszaesett. – Pekingnek pénzt kell a zsebekbe raknia, hogy egyensúlyba hozza a keresletet és a kínálatot – mondta García-Herrero, hozzátéve, hogy ez csak munkahelyteremtéssel lehetséges. Szerinte a lezárások miatt negyvenmillió, úgynevezett migráló munkavállaló került az utcára, s ez a szám messze nem fedi le a munka nélkül maradtak teljes körét.

A termelési oldallal nincs probléma, a fogyasztást kell élénkíteni
Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej

A jelenséggel tegnapi cikkében foglalkozott a Bloomberg gazdasági hírportál is. Egy kínai vállalat elemzésre hivatkozva azt írják, hogy hetvenmillió munkavállaló veszíthette el az állását, ami 20,5 százalékos munkanélküliségi arányt jelenthet. A hivatalos statisztikák ezzel szemben csökkenő tendenciáról írnak: márciusban a munkanélküliség 5,9 százalékos volt, míg az év elején 6,2 százalék. Az biztosan fontos kérdés Peking számára, hogy a világ milyen tanulságokat von le a járvány után.

Elemzők szerint a nyugati világ azért reagált később a koronavírus terjedésére, mert számos, straté­giai fontosságú termék gyártása történik Kínában, ezért a jövőben csökkenteni kell a gazdasági függést. – A termelés várhatóan a járvány után nem lesz annyira Kína-központú – mondta Max Zenglein berlini elemző a Merics konferenciáján. García-Herrero pedig hozzátette, Kínában az elmúlt években jelentősen megemelkedtek a munkabérek, s ha a nyugati vállalatok délkelet-ázsiai országokba helyezik át a termelést, Peking ne

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.