Trump kémkedéssel vádolja a kínai Huaweit

Donald Trump amerikai elnök kémkedéssel vádolta a kínai Huawei óriásvállalatot, Mike Pompeo külügyminiszter pedig újabb szigorításokat ígért hétfőn.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 08. 17. 21:50
null
Hannover, 2019. április 1. A Huawei kínai távközlési vállalat logója a Hannoveri Vásáron 2019. április 1-jén. Ebben az évben Svédország az április 5-ig tartó vásár díszvendége. MTI/EPA/Jens Schlüter Fotó: Jens Schlüter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai elnök a Fox televíziónak telefonon adott interjújában beszélt a Huaweiről. Mint fogalmazott: „apró elektronikus dolgokat helyeznek el (a berendezéseikben), olyanokat, amelyeket még csak látni sem lehet. Így kémkednek”.

Trump ismét kitért arra is, hogy Washington elítéli azokat az országokat, amelyek üzleti kapcsolatban állnak a Huawei-jel. Úgy fogalmazott: ezekkel az országokkal „nem fogunk üzletelni, mert ha a Huawei rendszerét használják, ez azt jelenti, hogy kémkednek utánuk”. Hozzáfűzte, hogy több országnál elérte a Huawei-jel folytatott kapcsolatok megszakítását, ám nem nevezte meg, hogy mely országokról van szó.

Fotó: MTI/EPA/Jens Schlüter

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfőn közleményt adott ki. Ebben leszögezte: a Huawei „folyamatosan megpróbált kibújni” a májusban bejelentett amerikai korlátozó intézkedések alól. A tárcavezető közölte, hogy az amerikai kormányzat további korlátozásokat fog bevezetni a Huaweinek és leányvállalatainak exportálandó amerikai termékekre. „Sürgetjük szövetségeseinket, hogy hasonlóképpen járjanak el” – fogalmazott az amerikai diplomácia vezetője.

Az amerikai külügyminisztérium hétfőn jelentette be, hogy a kormányzat a Huawei újabb érdekeltségeit helyezte tiltólistára. A tárca ezt azzal indokolta: így kívánja megnehezíteni a kínai óriáscégnek, hogy hozzáférjen amerikai technológiákhoz. Elemzők emlékeztettek rá, hogy a bejelentés egybeesett a korábbi korlátozások alóli ideiglenes felmentés határidejének lejártával, így a Huawei csak a már működő hálózatok karbantartásához szükséges amerikai technológiát tudja igénybe venni.

Közben Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter a Fox televízió üzleti csatornájának adott interjújában hétfőn sürgette Kínát, hogy továbbra is vásároljon nagy mennyiségben amerikai agrártermékeket. Ugyanakkor ő is megerősítette, hogy a Trump-kormányzat tovább szigorítja majd az amerikai technológiához történő hozzáférést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.