Trump megbüntetésére készülnek a demokraták

Amerikai jogászok vitatják, hogy vádat lehet-e emelni hivatalban lévő elnök ellen, de könnyen lehet, hogy a Mueller-jelentésben foglaltak a továbbiakban is kísértik Trump elnökségét.

2019. 03. 25. 13:12
Special Counsel Mueller departs after briefing members of the U.S. Senate on his investigation in Washington
Két évig vizsgálta az orosz befolyást a különleges ügyész (jobbra) Fotó: REUTERS/Joshua Roberts
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap estig nem szivárogtak ki érdemi részletek Robert Mueller hét végére elkészült jelentéséből, túl azon, hogy a dokumentum sajtóértesülések szerint nem tartalmaz újabb vádemelési javaslatot. De már önmagában az a hír felkavarta Amerikát, hogy a csaknem két évvel ezelőtt kinevezett különleges ügyész benyújtotta vizsgálatának eredményét William Barr igazságügy-miniszternek. Nemcsak a washingtoni politikai elit, de az amerikai közvélemény is hónapok óta arra vár, hogy mielőbb megismerhesse: ­beavatkozott-e Oroszország, s ha igen, milyen mértékben a Donald Trump győzelmével végződő 2016-os amerikai elnökválasztásba, illetve milyen felelősség terhelheti az elnököt.

A hét végén kongresszusi politikusok mellett a 2020-as elnökválasztásra már bejelentkezett demokrata párti jelöltaspiránsok, így Elizabeth Warren és Kamala Harris szenátorok is követelték Mueller teljes jelentésének nyilvánosságra hozatalát. Utóbbi azt is szorgalmazta, Barr eskü alatt tegyen vallomást ezzel kapcsolatban. Tegnapi hírek szerint az igazságügy-miniszter Mueller főbb megállapításai­nak nyilvánosságra hozatalára, illetve a kongresszussal való megosztására készült. De a teljes nyilvánosságra hozatalra nem lehet mérget venni. Barr korábban azt ígérte, amennyit csak lehet, megoszt a szövegből a közvéleménnyel, de a dokumentumban lehetnek titkosított információk, illetve olyanok, amelyek csak a vádesküdtszékre tartoznak.

Az amerikai sajtónak feltűnt, hogy a Twitter mikroblogon rendszerint nagyon aktív, és a Mueller-féle vizsgálaton is gyakran a nyelvét köszörülő, rendre boszorkányüldözést emlegető elnök a hét végén visszafogott maradt. A floridai rezidenciáján tartózkodó Trump tegnap reggel csak szép napot kívánt 59 millió Twitter-követőjének.

Két évig vizsgálta az orosz befolyást a különleges ügyész (jobbra)
Fotó: REUTERS/Joshua Roberts

Amerikai jogászok vitatják, hogy vádat lehet-e emelni hivatalban lévő elnök ellen – értsd: egy esetleges közjogi felelősségre vonáson (impeachment) túlmenően –, de könnyen lehet, hogy a Mueller-jelentésben foglaltak a továbbiakban is kísértik Trump elnökségét. Az sem kizárt, eljárás indul majd a Fehér Ház lakója ellen, amint távozik hivatalából; igaz, ez egyelőre nem több spekulációnál.

Az viszont nem találgatás, hogy a demokrata párti ellenőrzés alatt lévő képviselőház muníciót akar meríteni a jelentésből a Trumppal kapcsolatos saját eljárásaihoz, illetve büntetőügyek garmadája indult már meg annak nyomán, amit Mueller csapata az elmúlt szűk két évben feltárt. Vizsgálják a hatóságok Trump és környezete, így családja ­pénzügyeit, valamint kampányköltekezését is. Több tucat ember, köztük hat, egykor Trump szűkebb köréhez tartozó személy ellen is eljárás indult. Többeket, így ­Michael Cohent, az elnök volt ügyvédjét, valamint Paul Manafortot, Trump ­2016-os kampányfőnökét letöltendő börtönre is ítélték.

ÚJABB MIGRÁNSKARAVÁN

Legalább 1200 közép-amerikai migráns indult útnak szombaton a mexikói Tapachulából az Egyesült Államok felé – közölték a helyi hatóságok tegnapra virradóra. A karaván, soraiban terhes nőkkel és gyerekekkel, a guatemalai határon fekvő városból indult. A főként hondurasi, guatemalai és salvadori migránsok biztonságát a mexikói rendőrség szavatolja, közölték. Tavaly október óta több ezer közép-amerikai indult útnak Mexikón keresztül az Egyesült Államok felé, amely válaszul megerősítette határai védelmét. A mexikóvárosi és a washingtoni kormány december óta dolgozik azon, hogy átfogó tervet fejlesszen ki a közép-amerikai országokban a szegénység és az erőszak felszámolására. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.