Trumpot és Warrent támadták a demokraták

A legkorruptabb elnök az amerikai történelemben, bűncselekményeket követett el, kiárusítja a demokráciát – így támadták Donald Trumpot a Fehér Házért harcba szálló demokrata elnökjelölt-aspiránsok. De a riválisok immár negyedik tévévitáján Elizabeth Warren is a célkeresztbe került, a népszerűségben már Joe Biden mögé felzárkózó szenátort költséges egészségbiztosítási tervei miatt bírálták. A képviselőházban a demokraták zárt ajtók mögött hallgatnak meg egykori és jelenlegi vezető diplomatákat, hogy Trump ellen gyűjtsenek muníciót egy lehetséges alkotmányos vádemeléshez.

2019. 10. 17. 13:03
Democratic presidential candidate Senator Elizabeth Warren gives a thumbs up to someone in the audience during a break in the fourth U.S. Democratic presidential candidates 2020 election debate in Westerville, Ohio
USA-ELECTION/DEBATE Fotó: REUTERS/Shannon Stapleton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először vitáztak tegnap a 2020-as amerikai elnökválasztásra készülő demokrata jelöltaspiránsok azóta, hogy a demokrata többségű képviselőházban alkotmányos vádemelést (impeachment) készítenek elő Donald Trump elnök ellen azzal összefüggésben: nyomást gyakorolt-e ukrán kollégájára, Volodimir Zelenszkijre egy júliusi telefonbeszélgetésük során. A vád szerint Trump az amerikai segély visszatartásával zsarolta Zelenszkijt, hogy derítsen ki minél többet fő demokrata riválisa, Joe Biden volt alelnök fiának, Hunternek az ukrajnai érdekeltségeiről. E beszélgetés következményei mozgatják hetek óta a washingtoni politikát, és a demokrata pártszimpatizánsok körében erős többséget élvez, hogy induljon impeachment Trump ellen. Ennek megfelelően tizenkét fős ohiói vitájukon az immár negyedszer összesereglett elnökjelölt-aspiránsok nem fukarkodtak az erős kijelentésekkel.

– A legkorruptabb elnök az amerikai történelemben – mondta Trumpról Bernie Sanders szenátor, aki jelenleg 15 százalék feletti támogatottsággal a harmadik helyen áll a demokrata versengésben. Bident az utóbbi hetekben mintegy 29, Elizabeth Warren szenátort (képünkön) pedig 23 százalék támogatja, de utóbbit az első helyen is hozták már ki egyes felmérések.

Fotó: REUTERS/Shannon Stapleton

– Bűncselekményt követett el, kiárusítja demokráciánkat – fogalmazott az elnökre utalva Kamala Harris szenátornő. De Joe Biden is kapott kérdést az üggyel kapcsolatban. – A fiam nem tett semmi rosszat. Én sem – magyarázkodott Barack Obama alelnöke (2009–2017), miközben Hunter Biden éppen aznap reggel ismerte el egy tévéinterjúban, hogy nem nevezték volna ki egy külföldi cég élére, ha nem az alelnök fia lett volna. Hétfőn pedig lemondott az egyik igazgatótanácsi tisztségéről is.

Mégis, a korábbiakhoz képest Bident ezúttal inkább kímélték, míg az egyik legbaloldalibb indulónak számító Warrent „európai típusú” egészségbiztosítási elképzelései miatt támadták. Tervét finanszírozhatatlannak tartják az üzleti alapra épülő amerikai egészségügyben; az egyik vitapartner vágyálomnak nevezte az általános egészségbiztosítást. Firtatták a kérdések között Sanders (78 éves), Biden (76) és Warren (70) korát; a politikai korrektség jegyében élő és az életkor miatti hátrányos megkülönböztetésre (ageism) is kényes Egyesült Államokban már ez is nagy szó.

Mindeközben a képviselőházi bizottságok folyamatosan hallgatnak meg vezető amerikai tisztségviselőket, hogy a demokrata párti többség muníciót gyűjtsön az impeachment eljáráshoz a Trump–Zelenszkij-beszélgetés hátterére, a Fehér Ház Ukrajna-politikájára vonatkozóan. Ezek a meghallgatások zárt ajtók mögött zajlanak, ami szakértők szerint alkalmasabb a kényes részletek kicsikarására, mint a nyilvánosság előtt zajlók, amelyeken minden érintett csak a tévékameráknak játszik. Meghallgatták az elmúlt hetekben Washington Kijev-politikájának legbefolyásosabb alakítóit, azt firtatva, milyen nyomást gyakoroltak a diplomatákra Trump emberei. A vallomástevők egy része annak dacára tett eleget a kongresszusi „behívónak”, hogy a Fehér Ház eltanácsolta őket ettől.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.