Tumultus és káosz a vírus ellenére a párizsi tömegközlekedésen

Maximális riasztási zónába sorolták a francia fővárost és vonzáskörzetét, ennek megfelelően pedig két hétre bezárták a bárokat és az éttermek is csak szigorú feltételek mellett lehetnek nyitva, a tömegközlekedésen azonban hatalmas a káosz és a zsúfoltság, az emberek egymás hegyén-hátán utaznak.

Forrás: V4NA hírügynökség2020. 10. 06. 21:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Párizsban és környékén olyan ütemben terjed a koronavírus, hogy a területet maximális riasztási zónába sorolta a prefektus, ennek értelmében pedig október 6-tól két hétig nem nyithatnak ki a bárok és az éttermek is csak szigorú feltételek mellett üzemelhetnek, az egyetemek épületeiben egyszerre csak a hallgatók fele tartózkodhat, a dolgozókat pedig megkérték, hogy aki csak teheti, maradjon otthon és távmunkában dolgozzon, a tömegközlekedésen azonban nem várt mennyiségű kényszerült az utazásra.

Ennek ellenére a reggeli csúcsidőben rengetegen utaznak metróval és egyéb tömegközlekedési eszközzel, amit felháborodva fogadtak a bártulajdonosok, akiknek a rendelet alapján be kellett zárniuk. Az internetre több olyan kép és felvétel is felkerült, melyen az látható, hogy az emberek heringek módjára utaznak a metróban.

A reggeli csúcsidőben valósággal megbénult az egyik legforgalmasabb vonal, a Párizst észak-dél irányban átszelő 13-as vonal, amikor lerobbant az egyik szerelvény a belvárosban, az Invalides és a Gare Saint-Lazare megálló között. A kimaradt járat miatt utasok százai gyűltek össze a peronon és a metró kocsikban.

 

A második legforgalmasabb vonalon, a külvárosokat és a központot összekötő RER expressz vonat B nyomvonalán szintén fennakadás volt, itt egy, a Charles de Gaulle repülőtéren hagyott gazdátlan poggyász okozott riadalmat, megzavarva a közlekedést az egész vonalon.

Sokan nem értik, hogy míg a hatóságok bezáratták a bárokat és az uszodákat, semmit nem tesznek annak érdekében, hogy biztosítsák a megfelelő feltételeket a tömegközlekedésen és nem törekednek arra, hogy megszűnjön a zsúfoltság, annak ellenére, hogy a francia fővárosban és környékén egyre több a megbetegedés.

Több francia nagyvárosban is újabb korlátozások várhatók

Franciaországban az elmúlt 24 órában ismét csaknem 13 ezer új koronavírusos fertőzöttet regisztráltak, az előző napi 8 ezer és a hétfői 4 ezer után – közölte szerda este az egészségügyi minisztérium, miközben Marseille és Aix-en-Provence után Párizs, Lyon és Lille is elérte a maximális riasztási szintet.

Jóllehet a napi esetszám szerdán nem érte el a pénteki 16 ezres rekordot, de továbbra is nagyon magas: 12 845, s így a járvány kezdete óta 563 535-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma.

A halottak száma az elmúlt 24 órában 65-tel 31 956-ra emelkedett, az előző napi 57 után.

Az elmúlt hét napban 3985 új betegfelvétel történt, kedd óta 135 fertőzött került kórházba.

Intenzív osztályon jelenleg 1200 koronavírusos beteget ápolnak. Számuk elmarad az első hullám tetőzésekor regisztrált 7200-tól, de fokozatosan nő.

Szeptember elején még csak ötszáz súlyos beteget tartottak nyilván.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.