Tusk: A Georgiával (Grúziával) szemben bevezetett orosz repülési tilalom igazságtalan

Igazságtalannak és aránytalannak nevezte csütörtökön Tbilisziben a georgiai (grúz) légitársaságokkal szemben elrendelt orosz tilalmat Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Forrás: MTI2019. 07. 11. 21:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország és Georgia (Grúzia) között elmérgesedtek a kapcsolatok, miután tüntetések törtek ki Tbilisziben egy orosz parlamenti képviselő látogatása miatt – pontosabban azért, mert ő elnökölt egy, a grúz parlamentben tartott nemzetközi rendezvényen -, és sok tiltakozó elégedetlenségét hangoztatta, amiért orosz katonák állomásoznak a kaukázusi volt szovjetköztársaságban.

A két ország között nincs diplomáciai kapcsolat, és Oroszország egy évtizeddel ezelőtt elismerte a két szakadár grúziai terület, Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét, amelyekben most orosz katonák állomásoznak.

Tusk közölte, hogy az Európai Unió kész támogatni Georgiát a jelenlegi problémái megoldásában.

„Az Európai Unió szolidáris Georgiával, és teljesen elkötelezett a szuverenitása és a területi épsége iránt” – mondta Donald Tusk a Keleti Partnerségi Program 10. évfordulója alkalmából a fekete-tengeri Batumiban, Georgia európai útja címmel tartott konferencián.

Hozzátette, hogy az uniónak az EU- és NATO-tagságra törekvő Georgiával való viszonya azonos értékeken alapszik.

Putyin június végén írta alá azt az elnöki rendeletét, amelynek értelmében július 8-tól nem repülhetnek Oroszországba a georgiai légitársaságok járatai. A tilalom addig marad érvényben, amíg a Georgian Airways és a MyWay Airlines nevű georgiai légitársaságok „nem gondoskodnak olyan repülésbiztonsági programról, amely Oroszországnak számára elfogadható”.

Szalome Zurabisvili georgiai elnök a Tuskkal folytatott tárgyalása után kijelentette, hogy a georgiai területek orosz megszállása zavart kelt, és hosszú távon további bizonytalanságot okoz, a georgiai lakosság felháborodott reagálása pedig olyan jelzés, amelyet Georgiának és partnereinek is figyelembe kell venniük.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.