Új nemzetgyűlést választ az egykori olajhatalom

Maszkban, állandó fertőtlenítéssel és a hadsereg ellenőrzésével tartanak választást vasárnap Venezuelában. A dél-amerikai ország új nemzetgyűlést választ, ám a legnagyobb kérdést most az új amerikai vezetés hozzáállása jelenti majd a chávista kormányhoz. Venezuelában egy éve politikai patthelyzet alakult ki: két elnök és két nemzetgyűlés van jelen az országban. Miközben a nyugati gazdasági szankciók nem érnek célt, a lakosság szenvedi kárát a kilátástalan helyzetnek. 

Zetelaki Réka
2020. 12. 05. 7:44
null
A dél-amerikai ország vezetőjének megpuccsolásáról is beszélt az amerikai külügyminiszter Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

VENEZUELA

– Ha az ellenzék nyeri meg a választásokat, nem maradok tovább az elnöki székben. Venezuela népének kezébe teszem a sorsomat!

– jelentette be Nicolás Maduro venezuelai elnök néhány nappal a választások előtt. A dél-amerikai egykori olajhatalom december 6-án tart parlamenti választást, ezúttal a nemzetgyűlés tagjait választják újra. A történet azonban korántsem olyan egyszerű, mint amilyennek Hugo Chávez utóda, Maduro fenti mondatából tűnhet. Az országnak lassan egy éve egyfajta párhuzamos vezetése van, nincs nemzetközi egyetértés abban, hogy ki a legitim elnök.

Bár a gyakorlatban Maduro és az oldalán álló hadsereg vezeti az országot, a nyugati hatalmak Juan Guaidó ellenzéki vezetőt ismerik el az ország elnökének.

Guaidó azonban nem választott elnök, hanem a felfüggesztett, ellenzéki többségű parlament házelnökként önmagát nevezte ki ideiglenes elnöknek az alkotmány egy passzusára hivatkozva, amíg sikerül új választást kiírni. A fiatal politikus azonban jelentős amerikai segítséggel sem tudta átvenni a hatalmat, így a súlyos gazdasági blokád és humanitárius válság ellenére az országban továbbra is Nicolás Maduro gyakorolja a hatalmat. De nemcsak elnökből van kettő Venezuelának, hanem parlamentből is: a 2015-ben megválasztott, majd felfüggesztett ellenzéki többségű törvényhozás, illetve a helyére került, kormánypárti úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlés is párhuzamosan működik az országban.

A vasárnapi választások esetében sem kell nagy meglepetésre számítani, tekintettel arra, hogy a voksoláson a jelentős ellenzéki politikusok nem indultak, ezzel tiltakozva annak érvényessége ellen. A szavazást nem ismerik el a nyugati hatalmak sem, Venezuela támogatásnak csak Oroszország, Kína, Kuba, Irán és Törökország részéről örvend.

Az ellenzék győzelmét nehezíti az is, hogy a jobboldal jelentősen megosztott

– írta a VenezuelaAnalysis nevű független elemző portál cikk írója. Tény az is, hogy több jobboldali pártot a legfelsőbb bíróság felfüggesztett, és komoly számban akadnak politikusok, akik disszidáltak az országból, a letartóztatásokról nem is beszélve.

Venezuelában tehát mintha megállt volna az idő, az ellenzék tiltakozása és a nyugati hatalmak gazdasági intézkedései ellenére a chávista egykori buszsofőrt nem tudták kimozdítani hatalmából. Megoszlanak a vélemények arról is, hogy mi történik valójában az országban: míg a nyugati hírek szerint súlyos humanitárius válság sújtja a helyieket, az állami média szerint nincsenek egészségügyi és ellátási problémák. A nehéz gazdasági helyzetről ugyanakkor az országból elmenekült milliók tanúskodnak, akik szerint a nélkülözés erőszakot szült az egykor gazdag hazájukban. A gazdasági problémák miatt az elnök az olajkitermelést és a kereskedelmet ellehetetlenítő nyugati szankciókat okolja, míg az Egyesült Államok és az európai nagyhatalmak Maduro gazdaságpolitikáját hibáztatják.

– Maduro felszólította az Egyesült Nemzetek Szervezetét és az Egészségügyi Világszervezetet, hogy vonja vissza a Venezuela elleni szankciókat, a Covid–19 elleni védekezés érdekében

– írta pénteken az AVN venezuelai hírügynökség, hangsúlyozva, hogy a szankciók lehetetlenné teszik a gyógyszerek és egészségügyi felszerelések beszerzését is. Az ország számára tehát ma a legnagyobb problémát az Egyesült Államok gazdasági blokádja jelenti, az északi nagyhatalom politikai irányvonala sorsdöntő a dél-amerikai kontinensen.

Most a legnagyobb kérdést az jelenti, hogyan viszonyul majd az új amerikai vezetés a caracasi kormányhoz. Az már az USA-ban is elismert tény, hogy Juan Guaidó nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

– Elképzelhető, hogy Joe Biden megválasztott amerikai elnök továbbra is Juan Guaidót ismeri el Venezuela elnökének, annak ellenére, hogy Nicolás Maduro ül az elnöki palotában

– nyilatkozta a sajtónak Giovanna de Michele, caracasi politikai elemző. Hozzáfűzte: ugyanakkor látható, hogy megkerülhetetlen a tárgyalás Nicolás Maduróval annak érdekében, hogy demokratikus, átlátható választásokat tarthassanak Venezuelában. Elemzők abban egyetértenek, hogy Venezuela kapcsán politikai irányváltásra van szükség a nemzetközi közösség részéről. A mérkőzés azonban koránt sincs eldöntve, ezt jól jelzi az a banális helyzet, hogy Joe Biden megválasztott amerikai elnöknek Nicolás Maduro és Juan Guaidó is gratulált, mindketten Venezuela elnökeként, és mindketten a jövőbeli pozitív kapcsolatok kiépítésében bízva.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.