Új romastratégiával áll elő az EB

Forrás: MTI2020. 04. 07. 18:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság új stratégiát terjeszt elő a romák társadalmi egyenlősége és befogadása érdekében – olvasható Věra Jourova európai értékért és Helena Dalli egyenlőségért felelős uniós biztos közös nyilatkozatában, amelyet a nemzetközi romanap alkalmából kedden hoztak nyilvánosságra.

Utaltak arra, hogy a romák kisebbségként hozzájárultak Európa sokszínűségéhez, és évszázadokon keresztül gazdagították az európai kulturális örökséget.

Felhívták a figyelmet ugyanakkor, hogy legtöbbjüknek még mindig cigányellenességgel, diszkriminációval és gazdasági-társadalmi kirekesztéssel kell szembenézniük. Hangsúlyozták: a koronavírus-járvány alatt ezek negatív tendenciák felerősödtek.

A biztosok rámutattak, hogy a járvány miatti válság közepette még nagyobb erőfeszítéseket kell tenni, hogy a romák egyenlő módon férjenek hozzá az alapvető szolgáltatási rendszerekhez.

Marija Pejčinović Burić, az Európa Tanács főtitkára aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy néhány európai ország olyan intézkedéseket fogadott el, amelyek további veszélyeztethetik a romák emberi jogait, és akadályozhatják az alapvető közszolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférésüket.

Dunja Mijatović, a szervezet emberjogi főbiztosa szerint Bulgáriában politikusok és a helyi média a romákra közegészségügyi kockázatként utaltak, és ennek következményként a helyi hatóságok rendőri ellenőrzés alá vonták a romatelepeket, több esetben kerítést is állítottak a szabad kijárás megakadályozása céljából.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.