Új űrközpontot épít a NATO Németországban

Jens Stoltenberg szerint Oroszország és Kína műholdellenes rendszereket fejlesztenek.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 10. 21. 13:49
null
A Ramstein légi bázis egyik épülete. Forrás: www.ramstein.af.mil
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új űrközpontot hoz létre Németországban a NATO, tudta meg a Süddeutsche Zeitung német lap. A szervezet harminc tagja csütörtökön fogja bejelenteni hivatalos formában is az erről szóló terveket, addig még tartanak az egyeztetések az ügyben a résztvevők között. Az új űrközpontot a német Ramstein légibázison hozzák létre.

A Ramstein légi bázis egyik épülete. Fotó: www.ramstein.af.mil

– Egyes nemzetek – köztük Oroszország és Kína – műholdellenes rendszereket fejlesztenek, amelyek megvakíthatják, leállíthatják vagy kilőhetik a műholdakat, és veszélyes törmeléket hagyhatnak hátra a Föld körüli pályán. Meg kell értenünk az űrben jelentkező kihívásokat és képesnek kell lennünk kezelni őket

– idézte a Politico hírportál Jens Stoltenberg, a NATO főtitkárának keddi nyilatkozatát.

A cél a következő: az űr megfigyelése, adatgyűjtés, és annak a kielemzése, hogy milyen potenciális veszélyekkel nézhetnek szembe a NATO-tagországok műholdjai. A Süddeutsche Zeitung szerint az sem kizárt, hogy az új űrközpont akár egy teljes értékű védelmi irányítóközponttá válik a jövőben.

– A műholdas rendszereket olyan nagy mértékben használják világszerte, hogy ezt sokan el sem tudják képzelni. Kereskedelem, időjárás-előrejelzések, mobilkommunikáció és banki átutalások – ezeken a területeken műholdakra támaszkodunk. Az űr a NATO-nak is fontos terület, tekintve a navigációs, hírszerzési, kommunikációs és rakétakilövések nyomonkövetési képességeinket

– mondta Stoltenberg az űrközpont kialakításával kapcsolatban.

A dpa német hírügynökség továbbá úgy értesült, hogy a NATO egy dedikált biztonsági űrkutatási központot is létrehoz, amelynek a székhelyévé vagy a német Kalkar város, vagy a francia Toulouse válhat.

A központ létrehozása nem teljesen váratlan: tavaly júniusban a NATO elfogadta a szervezet első űrkoncepcióját, megalapozva ezzel a hosszú távú stratégiáját az űrben. Stoltenberg akkor azt mondta, hogy a dokumentum egy fontos lépést jelent a NATO alkalmazkodásához a változó világban, és az űr kiemelt jelentőséggel bír a védelmi és feltartóztatási politikában.

– A szövetség első átfogó űrstratégiájának a célja a világűr megfigyelése, a kommunikáció védelme, a rakétakilövések észlelése. Ez nem a világűr militarizálásáról szól, a NATO nem kíván fegyverkezési versenyt keresni az űrben – mondta tavaly a NATO főtitkára.

Donald Trump amerikai elnök, Mike Pence alelnök és felesége Karen Pence a SpaceX Crew Dragon űrhajójának fellövését nézik a floridai Cape Canaveralban, május 30-án Fotó: REUTERS/Jonathan Ernst – RC2CZG926U7P

Az elmúlt években egyre nagyobb érdeklődés övezi az űrkutatást, amit nagyban elősegített a szférában tevékenykedő magáncégek megjelenése és sikere. Idén a történelemben először küldött asztronautákat az űrbe az amerikai magánvállalat, a SpaceX, ami a szakértők szerint véget vet Oroszország dominanciájának. Egyre aktívabb űrpolitikát és űrkutatást folytat Kína, India és az Egyesült Arab Államok is, az Egyesült Államok és Oroszország pedig újraindították Hold-programjukat: Washington 2024-ig, míg Moszkva 2028-ig küldene embert az égitestre. Tervben van a Hold és a Mars kolonizációja is a következő évtizedek során. Múlt héten az Egyesült Államok nyolc ország részvételével egy űrkoalíciót hozott létre, és megegyeztek többek közötti a Holdon található erőforrások kitermeléséről és jogi státuszáról is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.