Újabb dráma történt az olasz partoknál

A spanyol Open Arms nemzetközi szervezet hajója 120 embert vett fel Líbia partjainál, legtöbbjük eritreai menekült, és egy kilenc hónapos csecsemő is köztük van.

Zetelaki Réka
2019. 08. 03. 15:28
A Picture and its Story: Spanish rescue boat finds life and death off Libya coast
Menekült a spanyol Open Arms hajóján. Várandós anyák és egy csecsemő is van a fedélzeten Fotó: Juan Medina Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újfent két privát tulajdonú mentőhajó vesztegel a Földközi-tengeren, ezúttal 163 emberrel a fedélzetén, jelentette tegnap a nemzetközi sajtó. Bár már csak néhány civil hajó cirkál a Líbia és Olaszország közötti vizeken, a tengeri dráma szinte naponta ismétlődik. A forgatókönyv mindig ugyanaz: német, vagy épp spanyol aktivisták Líbia felségvizein lélekvesztőkből mentenek ki kiszolgáltatott csoportokat, majd Málta, vagy Olaszország felé indulnak velük. Matteo Salvini belügyminiszter villámokat szór, és megtiltja a hajó kikötését. Többnapos várakozást, majd feszült twitteres üzenetváltásokat követően végül Berlin, Madrid, Stockholm vagy éppen Valletta megszánja és befogadja a csoportot.

Hasonló történt most is: a spanyol Open Arms nemzetközi szervezet hajója 120 embert vett fel Líbia partjainál, legtöbbjük eritreai menekült, és egy kilenc hónapos csecsemő is köztük van. „55 megmentett embert rabszolgaként adtak el, megkínoztak és szexuálisan zaklattak. Számukra keresünk biztonságos kikötőt” – írta korábban a szervezet a Twitter közösségi oldalon.

Menekült a spanyol Open Arms hajóján. Várandós anyák és egy csecsemő is van a fedélzeten
Fotó: Reuters

A fedélzeten két állapotos nő is volt, egyiküknél megindult a szülés. A másik, Alan Kurdi nevű hajó a német Sea-Eye segélyszervezethez tartozik, ez szerdán vett fel negyven embert egy süllyedő csónakból. Utóbbit az olasz parti őrség nem engedte az ország vizeire, a tiltás mögött ugyancsak Matteo Salvini olasz belügyminiszter áll.

Salvini egyébként a napokban hosszú várakozás után azzal a feltétellel engedte kikötni a 130 embert szállító Gergoretti olasz hadihajót, hogy a fedélzeten lévő bevándorlók befogadását más európai országok vállalták át. Tegnap azonban Berlin bejelentette, hogy csak akkor teljesíti ígéretét, ha a német Alan Kurdi hajó a negyven bevándorlóval kiköthet az olasz partokon. „Ez tényleges zsarolás. Ennek vége, nem parancsol nekünk senki, és nemet mondunk az invázióra” – hangsúlyozta Matteo Salvini.

„Minden egyes migránsmentő drámával a helyzet egyre zavarosabbá válik a Földközi-tengeren” – írta az InfoMigrants bevándorlással foglalkozó híroldal. Kiemeli, mindössze két hajó próbál ma embereket menteni a Földközi-tengerből, hamarosan a norvég zászlós Ocean Viking is csatlakozik hozzájuk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.