Újabb katonákat öltek meg a tálib szélsőségesek Afganisztánban

A biztonsági erők legkevesebb 29 tagjával végeztek Afganisztánban a radikális iszlamista tálib lázadók – közölték afgán tisztségviselők hétfőn.

Forrás: MTI2020. 04. 20. 20:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szélsőségesek több támadást indítottak ellenőrzőpontok ellen három tartományban.

Az északi Tahár tartomány Hvadzsa Gor nevű körzetében a biztonsági erők 19 tagját ölték meg a radikálisok vasárnap este – közölte Dzsavád Hadzsri, a tartományi tanács szóvivője. Mint mondta, azon nyomban elmenekültek a helyszínről, ahogy a kormányerők erősítése megérkezett. Abdul Halíl Aszir, a tartományi rendőrfőnök szóvivője nagyszabású támadásról beszélt egy rendőrőrs, illetve egy közeli katonai támaszpont ellen.

A szintén északi Balh tartomány Solgara körzetében pedig vasárnap reggel esett el a biztonsági erők hét tagja és öt tálib szélsőséges egy tűzharcban – tájékoztatott Adil Sah Adil, a helyi rendőrfőnök szóvivője. Hozzátette: a kereszttűzben egy gyerek is megsebesült.

A nyugat-afganisztáni Bádgesz tartományban vasárnap reggel a hadsereg egyik ellenőrzőpontját támadták meg a lázadók. Megöltek három katonát és megsebesítettek további tízet – mondta Tahszel Haideri, a bádgeszi rendőrfőnök szóvivője.

A tálibok, akik egyelőre nem jelentkeztek a támadások elkövetőiként, jelenleg egy fogolycsere megállapodást hajtanak végre Asraf Gáni afgán elnök kormányával. A február 29-én Dohában aláírt amerikai-tálib egyezmény ötezer tálib és ezer kormányzati fogoly szabadon bocsátását szabta az afgánok közötti béketárgyalások feltételéül. A megállapodás rendelkezik a nemzetközi haderő fokozatos kivonásáról is biztonsági garanciákért cserébe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.