Újraindították a kvótavitát

Négy uniós tagállam tett újabb kísérletet arra, hogy megoldja az Euró­pába érkező bevándorlók elosztásának évek óta húzódó kérdését. Málta, Olaszország, Németország és Franciaország egy ideiglenes szükségmegoldásban állapodott meg, kizárólag a Földközi-tengerből kimentett bevándorlók elhelyezésére. Róma és Valletta régóta kéri, hogy az uniós tagállamok vegyenek részt az érkezők átvételé­ben, ám mindeddig nem született minden tagállam számára megfelelő megoldás. Az új mechanizmus „önkéntes alapú és ideiglenes”, ám a négy ország reméli, hogy a többi tagállam is csatlakozik majd.

Zetelaki Réka
2019. 09. 24. 6:05
null
Afrikai menedékkérők hajója fut be Málta egyik kikötőjébe. Sorsukat, elosztásukat megállapodással rendezik Fotó: MTI/EPA/Domenic Aquilina
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jó kezdetnek nevezte a találkozót Lucia­na Lamorgese olasz belügyminiszter, miután a négy tagállam megegyezett egy ideiglenes mechanizmusról Máltán. A dokumentum a tagállamok önkéntes vállalásairól ír, amelynek célja, hogy egy jobban tervezhető és hatékonyabb ideiglenes szolidaritási mechanizmust állítson fel, amely biztosítja a tengerből kimentett emberek partra szállítását és elhelyezését.

A megegyezést egy átfogóbb uniós megállapodás alapjául készülnek beterjeszteni az uniós belügyminiszterek október elején esedékes tanácskozásán. A mostani egyeztetésen Málta, Olaszország, Németország és Franciaország mellett az Európai Bizottság is képviseltette magát, illetve Finnország is részt vett rajta mint az Európai Unió soros elnöke.

Afrikai menedékkérők hajója fut be Málta egyik kikötőjébe. Sorsukat, elosztásukat megállapodással rendezik
Fotó: MTI/EPA/Domenic Aquilina

Maria Ohisalo finn belügyminiszter közölte, hogy a most született megállapodás időben korlátozott és egyedül a Földközi-tengeren kimentett menedékkérőkre összpontosít. Horst See­hofer német belügyminiszter hangsúlyozta, hogy a pontos elosztási kvótákról még egyeztetni fognak, mert ez a mechanizmusban részt vevő tagállamok számától függ.

A DPA német hírügynökség értesülései szerint Németország és Franciaország mellett Horvátország, Finnország, Írország, Litvánia, Luxemburg és Portugália is jelezte részvételi szándékát ebben a mechanizmusban. Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs ügyekért felelős tagja sürgette a többi uniós tagállamot, hogy támogassa az elosztási mechanizmust és vegyen részt a szolidaritást igénylő erőfeszítésekben.

A francia, az olasz, a máltai, a finn, a német belügyminiszter és a migrációs EU-biztos
Fotó: MTI/AP/Jonathan Borg

A Politico brüsszeli lap korábban kiszivárgott hírek alapján arról írt, hogy a dokumentum a menekült megnevezés helyett menedékkérőként és migránsként említi a tengeren érkezőket. Vagyis elsősorban nem a háború és üldöztetés elől menekülők átvételéről, hanem a jobb élet reményében érkezőkről van szó. Ez a változtatás Olaszország nyomására történhetett, mivel Róma szerint a Földközi-tengeren érkezők döntő többsége nem jogosult a menekültstátusra.

A hírportál kiemeli, a megfogalmazás hátránya, hogy a legtöbb uniós ország, amely kész befogadni az EU-ba érkező menekülteket, kevésbé fogadja szívesen a gazdasági bevándorlókat. Ez pedig azt jelenti, hogy ezek az emberek gyakran kénytelenek abban az országban maradni, ahol először beléptek az Európai Unióba.

A bevándorláspártiak nem nyugszanak

A bevándorláspártiak mielőbb át akarják nyomni a migránskvótát az euró­pai uniós tagállamokon – idézte a Fidesz-frakció szóvivőjét az MTI. Halász János tegnap sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a távozó bevándorláspárti Európai Bizottság és a vele szövetséges erők kényszerpályára akarják állítani a tagországokat és a novemberben felálló új brüsszeli testületet. A frakciószóvivő szerint a bevándorláspártiak nem nyugszanak, egymást érik a kvóta bevezetését jelentő nyilatkozatok: meg akarják nyitni az olasz kikötőket, büntetni akarják a kvótát elutasító országokat, és eközben Soros György ismét Frans Timmermansszal egyeztet, aki a bevándorláspárti európai baloldal első számú embere. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kormány és a kormánypártok ezután is a magyar emberek akaratát fogják érvényesíteni, és visszautasítják a kötelező migránskvótát.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.