Vádlottak nélkül indult a Hasogdzsi-per

Igazságszolgáltatásra aligha lehet számítani, hiszen a szaúdi vádlottak közül egy sem jelent meg a bíróságon.

2020. 07. 03. 14:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken kezdődött meg Isztambulban a 2018 októberében Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán meggyilkolt szaúdi ellenzéki újságíró, Dzsamal Hasogdzsi gyilkosságának pere. Igazságszolgáltatásra ugyanakkor aligha lehet számítani, hiszen a húsz szaúdi vádlott közül egy sem jelent meg a bíróságon. Törökország többször kérte a gyanúsítottak kiadatását, Rijád azonban soha nem ismerte el a törökök joghatóságát. A királyság saját eljárásában viszont 11 embert állított bíróság elé, zárt tárgyaláson közülük nyolcat bűnösnek talált, ötöt halálra ítélt. Később az áldozat fia bejelentette, hogy megbocsát a tetteseknek, így az iszlám jog értelmében kérdésessé vált, hogy végrehajtják-e a kivégzéseket.

Törökországban a vádlottak között van Ahmed al-Assziri, a szaúdi hírszerzés korábbi vezető helyettese, valamint Szaúd al-Kahtáni, a koronaherceg egykori tanácsadója is. Őket gyanúsítják azzal, hogy kitervelték az akciót. A magas rangú tisztviselőket Szaúd-Arábiában leváltották pozícióikból, arra azonban nem találtak elég bizonyítékot, hogy felelősségre is vonják őket. A törökök rajtuk kívül további 18 embert neveztek meg, akiket a gyilkosság elkövetésével, a holttest eltüntetésével vádolnak. Az ügyészség tényleges életfogytiglani börtönbüntetést kért rájuk, ami a legsúlyosabb büntetés Törökországban, bár teljesen valószínűtlen, hogy kiadnák őket.

A tárgyaláson meghallgatják Dzsamal Hasogdzsi török menyasszonyát, Hatice Cengizt is, aki éppen a házasságukkal kapcsolatos ügyintézés miatt kísérte el, majd látta utoljára élve vőlegényét, mielőtt a férfi belépett volna a szaúdi konzulátus épületébe. A nő ígéretet tett, hogy minden jogi lehetőséget meg fog mozgatni, hogy igazságot szolgáltasson az áldozatnak. Egyben reményét fejezte ki, hogy az eljárás során új bizonyítékok bukkanhatnak fel például vőlegénye maradványainak hollétéről. A holttest ugyanis a mai napig nem került elő. A gyanú szerint, miután a férfit megfojtották, hulláját szétfűrészelték, savban feloldották, a maradványokat pedig egy ismeretlen helyi kapcsolat eltüntette. Az isztambuli tárgyaláson tanúként hallgatták ki a szaúdi konzulátus több dolgozóját is. Ők azt állították, már előre szabadnapot kaptak a gyilkosság idejére, azzal az ürüggyel, hogy felújítják az épületet. Ennek azért van jelentősége, mert Rijád hivatalos verziója szerint egy félresikerült akció során halt meg az újságíró.

Az Isztambulba érkező csapat eredeti feladata csupán annyi volt – állítják –, hogy győzzék meg Hasogdzsit, a szaúdi hatalommal szemben kritikus publicistát arról, hogy térjen haza.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.